Znovu se hledá tvůrce pavilonu na Expo 2015 v Miláně

Publisher
ČTK
10.10.2013 16:00
Czech Republic

Prague

Praha - Kancelář generálního komisaře české účasti na světové výstavě Expo 2015 v Miláně znovu hledá zhotovitele národního pavilonu. Dnes vypsala náhradní výběrové řízení, neboť do prvního se nikdo nepřihlásil. O vyhlášení ČTK informoval generální komisař Jiří Potužník. Kancelář poptává ve výběrovém řízení komplexní řešení české účasti.

    Mezi to patří vytvoření pavilonu, architektonická koncepce, projektová dokumentace, získání povolení pro realizaci pavilonu, realizace vnitřní expozice, provoz a údržba pavilonu. Výsledkem by měla být dočasná stavba, která se po skončení Expa demontuje.
    Lhůta pro podání zájemců o vytvoření pavilonu skončí 2. prosince, nejlepší návrh má být vybrán 13. prosince. Přípravy české účasti jsou ve skluzu. Kancelář generálního komisaře budoucí české účasti je podle vládního materiálu přesvědčena, že se projekt přes zpoždění podaří dodělat v termínu.
    Rozpočet na akci by měl být v rozmezí 180 až 210 milionů korun, z čehož 70 milionů půjde z předchozí světové výstavy v čínské Šanghaji, na 60 milionů ze zdrojů ministerstva zahraničí. Zbytek mají zaplatit další partneři nebo soukromý sektor. Vláda loni s účastí na příští světové výstavě vyjádřila souhlas, podmínkou bylo poprvé zapojení soukromého sektoru do spolufinancování.
    Expozice pavilonu by měla obsahovat tematickou Laboratoř života, národní část, multimediální projekci, restauraci. Vnitřek by měl navažovat na výsledky české vědy a být v souladu s tématem světové výstavy, kterým jsou "Potraviny pro planetu, energie pro život".
0 comments
add comment

Related articles