Muzeum kvůli špatnému stavu uzavře Měnínskou bránu v Brně

Publisher
ČTK
08.11.2019 17:50
Czech Republic

Brno

Brno – Muzeum města Brna kvůli špatnému technickému stavu uzavře Měnínskou bránu. V současnosti tam sídlí stálá expozice hraček, lidé si ji mohou prohlédnout už jen do konce roku. Památkově chráněná stavba s historií sahající do 13. století je poslední dochovanou branou někdejších městských hradeb.


"V poslední době se rychle zhoršily inženýrské sítě v budově, kanalizace je ve velmi špatném stavu. Proto chceme co nejrychleji přistoupit k rekonstrukci," řekl dnes ČTK mluvčí muzea Michael Kalábek. Od poslední celkové opravy uplynulo už více než 40 let.

Příští rok na jaře zahájí pracovníci muzea v Měnínské bráně průzkumné práce, aby zjistili rozsah poškození. Připraví také projekt oprav.

"Měnínskou bránu budeme po rekonstrukci opět využívat jako výstavní prostor, plány na konkrétní náplň ale zatím projednáváme," uvedl Kalábek.

Se stálou expozicí Muzea hraček, která byla v Měnínské bráně deset let, se Brňané musejí na konci letošního roku rozloučit. Zahrnuje 3500 hraček ze sbírky brněnské výtvarnice Milady Kollárové.

Opevnění Brna mělo původně pět bran – kromě Měnínské ještě Běhounskou, Brněnskou, Veselou a Židovskou. Z hradeb se dochovaly jen fragmenty, například v Husově ulici a kolem Petrova.
0 comments
add comment

Related articles