Rezidenční projekt Císařská vinice hlásí dokončení

JRD dokončila výstavbu rezidenčního projektu Císařská vinice. V rezidenčním komplexu na jižním svahu Prahy 5 vzniklo sedm rodinných domů a dva bytové domy. Ty nabízí celkem 69 bytových jednotek a několik prostor pro komerční využití. Kromě pasivního standardu budovy využívají pokročilou vzduchotechniku, mají zelené střechy, fotovoltaiku a ústřední park s vinicí.

Rezidenční projekt Císařská vinice je dokončen. Na prosluněném jižním svahu Prahy 5 na Císařce, kousek od známého volnočasového parku Ladronka, vyrostlo sedm rodinných domů a dva bytové domy s 69 jednotkami. Domy a byty využívají zelené technologie. Disponují nuceným větráním s rekuperací tepla a systémem topení i chlazení prostřednictvím stropů s aktivací betonového jádra. Zdrojem energie pro aktivní betonové jádro a ohřev vody je tepelné čerpadlo země-voda se sítí 25 zemních vrtům, které jsou stažené do jedné strojovny. Část rodinných i bytových domů v areálu pokrývají biosolární střechy, tedy zelené střechy spojené s fotovoltaikou. Fotovoltaickou elektrárnu doplňuje bateriový úložný systém.

Chlazení bytů v letních měsících pomáhají také velké přesahy liniových balkonů, pohyblivé slunolamy a exteriérové žaluzie. Všechny chytré technologie (žaluzie, topení a chlazení) mohou obyvatelé jednoduše ovládat díky chytré domácnosti. Exteriérové žaluzie navíc komunikují s meteostanicí a zajišťují společně s chlazením skrze stropy tepelnou stabilitu bytu, což jejich obyvatelé ocení zejména v letních měsících. To vše zajišťuje obyvatelům zdravé bydlení i energeticky úsporný provoz.

Celému rezidenčnímu souboru vdechl podobu tým architektů a inženýrů z ateliéru Podlipný Sladký architekti. O špičkové standardy základního vybavení se zase postaralo designérské studio Olgoj Chorchoj. Zahradám a veřejnému prostoru se potom věnoval zahradní architekt Ferdinand Leffler.

Promyšlené propojení vnitřních prostor s exteriérem je viditelné na každém rohu. Každý z bytů má balkon nebo velkou terasu, byty v přízemí také předzahrádky. Rodinné domy disponují zahradami orientovanými na jih. Výhledy se otevírají do zeleně zastoupené zelenými střechami, zahrádkami, vinicí a parkovým areálem. Zde je umístěn vinný sklípek, který bude přístupný jen rezidentům. V blízkosti Císařské vinice naleznou rezidenti další rozsáhlé plochy zeleně, skýtající řadu příležitostí ke sportovnímu vyžití, včetně cyklostezek, inline dráhy nebo golfového hřiště.
0 comments
add comment