Praha 8 oslovila majitele paláce Svět a chce jednat o budoucnosti památky

Publisher
ČTK
03.10.2024 18:05
Czech Republic

Prague

Praha - Vedení radnice Prahy 8 oslovilo majitele zchátralého paláce Svět v Libni a chce s ním jednat o budoucnosti budovy. Od majitele by rádo dostalo informace, případně harmonogram prací, jak s palácem plánuje naložit. Zároveň se s ním chce domluvit, jak by případně mohla při obnově přispět radnice. Vyplývá to z dopisu místostarosty Radomíra Nepila (ANO), který má ČTK k dispozici. Majitelem památkově chráněné budovy je italský podnikatel Antonio Crispino, se kterým se v minulosti městská část snažila několikrát marně domluvit.


Palác, který nejvíce proslavil spisovatel Bohumil Hrabal, byl postaven ve 30. letech 20. století a je kulturní památkou. Řadu desetiletá ale chátrá a a majitel v minulosti zboural i automat Svět, kam Hrabal například s přáteli chodil a o kterém psal.

"Se znepokojením už delší dobu sledujeme vývoj kolem paláce Svět. Velmi citliví jsou na zakonzervovaný stav této významné nemovitosti samozřejmě občané. Evidujeme desítky dotazů, co bude dál, a apelů, abychom situaci řešili. Bohužel pro ně (obyvatele) nemáme žádné uspokojivé odpovědi," uvedl Nepil.

Pro Libeň je podle místostarosty palác ikonickou stavbou, a proto majitele žádá o informace, co s budovou zamýšlí. Italskému majiteli Nepil nabídl spolu se svými kolegy osobní setkání. Na něm by rád slyšel plány majitele. "Ideální by byl samozřejmě harmonogram plánovaných oprav," píše. Majitel má stavební povolení k paláci platné do konce roku 2026. Zároveň je radnice připravena v rámci svých možností s opravou pomoci, neboť půjde o technicky i finančně náročnou investici.

Z hlediska stavebního úřadu stavba neohrožuje okolí, a stavební úřad Prahy 8 je tak nyní bezmocný. Památkáři mají stále platné podmínky pro opravu vnitřku budovy, na kterých trvají. O obnově paláce se mluvilo už v roce 2006, kdy radnice schválila studii rekonstrukce. Od té doby se však oprava nijak výrazně neposunula a radnice majiteli v minulosti mimo jiné udělila pokutu.

Palác Svět postavil v letech 1932 až 1934 architekt František Havlena. Železobetonová budova dostala jméno podle podnikatele Ladislava Světa, který si ji objednal. Komplex tvoří činžovní a obchodní dům se dvěma suterény s kinosálem. V prvním patře se nacházela restaurace, kavárna a herna. V roce 2002 budovu poničila povodeň. Od roku 2003 je komplex kulturní památkou.
0 comments
add comment

Related articles