Paranorma: Velká okna bez námahy – objevte tajemství magnetického posuvu

03.10.2024 10:10
JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

I přesto, že nabídka posuvných oken na trhu je poměrně široká, bývají kupující mnohdy limitováni dostupnými rozměry. Aktuální kolekce Paranorma, kterou má ve svém portfoliu firma Janošík, naopak nabízí okna nadstandardních velikostí, jež rozpohybujete s takovou lehkostí, jako by se vznášela.

Hmotnost skleněných stěn, které společnost Janošík dokáže vyrobit až v rozměru 6 × 3 metry, může dosahovat jednoho tisíce kilogramů. Při jejich posouvání však nedochází k nežádoucímu tření, a vy tak máte dojem, jako by byly osvobozeny od působení gravitace. Jak je to možné?

Tabule skla levitují nad kolejnicí díky magnetické síle, takže k otevření tunového okna je potřeba vynaložit stejné úsilí jako při manipulaci s běžným posuvným oknem o hmotnosti 200 kilogramů. Pocitově má tedy okno Paranorma pětinovou hmotnost.

"Chceme žít ve světle. Přírodě nablízku. Okna se zvětšují, rozpínají přes celé stěny. Když je hezky, nechceme být za sklem. To si pak přejeme, aby se skleněné stěny rozplynuly. Chceme se jich dotknout, s lehkostí je odsunout, nechat zmizet," přemýšlejí nahlas ve firmě, která sídlí ve Valašských Příkazech už od roku 1926, kdy tu okna a dveře začal vyrábět František Janošík. Právě podmanivá příroda Valašska inspirovala současné majitele k tomu, aby se zaměřili na tvorbu takových produktů, jež by spoluutvářely domy a zároveň je nerušeně propojovaly s krajinou. Okna a dveře ze současné produkce firmy tak charakterizuje především minimalistický design, čisté detaily a bezrámové konstrukce.

Text Janošík
Foto Jiří Hroník