Interiérový design a navrhování restaurací a barů mají svá přesně daná pravidla. To základní zní: nenudit. A překvapit. Máme návod, jak na to.
Originalita konceptu především
Zážitková gastronomie, koncept, fusion všech možných kultur a kuchyní… to jsou dnes aktuální požadavky, se kterými se architekt nebo interiérový designér při navrhování restauračních interiérů setká. A musí na ně odpovídajícím způsobem reagovat, tedy především navrhnout interiér a design prostoru tak, aby zaujal hosty. Podobně jako má jídelní a nápojový lístek svou životnost a jeho změna se dnes počítá spíše v měsících než letech, je koncept interiéru také časově limitovaný. Navrhnout úspěšnou restauraci nebo bar je v prvé řadě otázka originality konceptu. Přístupy k navrhování restauračního provozu se v čase proměňují a zachytit aktuální trendy a správně je využít, je základem úspěchu.
Životnost restauračního nebo barového interiéru počítáme v řádu jednotek let. Lidé očekávají od interiéru, že je bude přitahovat, chtějí být překvapeni, okouzleni… Chtějí interiér, který je zaujme. Všichni si pamatujeme éru devadesátých let, kdy se kavárny vybavovaly vyřazenými šicími stroji a kuriózními nábytky sesbíranými za pár korun po bazarech. Uplynulo pár let a navrhování restauračních a kavárenských interiérů se stalo svébytnou disciplínou, která na architekta klade neméně velké nároky jako jiné typy interiéru. V mnohém možná i větší, protože uspět dnes v obrovské konkurenci bister, barů, kaváren, restaurací… není lehké.
Vsaďte na mozaiky!
Šedé betonové stěrky, trubkový nábytek nebo zcela lowcostové palety jako základ interiéru… to všechno už tady bylo. A nejspíš s těmito prvky jako architekt žádnou díru do světa neuděláte. Vsaďte na mozaiky! Velmi snadno a s dostupným rozpočtem dosáhnete originálních řešení. Navíc se díky mozaikám dá u restauračních a kavárenských provozů vyřešit nutné téma rekonstrukce interiéru. Jak? Do původního interiéru, který je třeba (obvykle co nejrychleji a s omezeným rozpočtem) redesignovat a navrhnout nový, lze využít mozaiky. Staré obklady nebo dlažby není nutné pracně odstraňovat, ale lze přes ně položit nové, originální mozaiky. Často i bez toho, že byste museli vyrovnávat podlahy nebo stěny, tak jako je tomu u pokládky nových dlažeb. Mozaika totiž "snese" drobné nerovnosti a zvlnění podkladového povrchu. Klíčový argument pro vaše klienty: celková rekonstrukce interiéru vyjde levněji a je dříve hotová. Čas, který je gastroprovozů ta nejdůležitější proměnná, se tak dá zkrátit.
Tipy: estetika prostoru
Originální mozaika (přečtěte si více o individuálních návrzích mozaiky na www.oblozeno.cz) pak vynikne i na malém prostoru a dá mu neopakovatelný vzhled. I malé bistro na ploše několika desítek čtverečních metrů tím získá zcela nový rozměr. Mozaiky lze využít nejen na podlahách, ale lze jimi obložit i stěny. Dokonce i strop.
Připravili jsme několik praktických tipů, jak využít mozaiku v restauracích a podobných provozech:
Mozaiky můžete umístit na podlahu. Využijte skleněné mozaiky Hisbalit, které snesou i vysokou zátěž ve veřejných prostorech. Protiskluzová řešení jsou vhodná i do nejvíce zatěžovaných prostor: kombinace malých ploch kostek a spár pomáhá nejen proti skluzu, ale dá se z ní vytvořit řada originálních dekorů.
Tiskněte na mozaiku. Loga, texty, fotografie, cokoliv… Jakýkoliv potisk se nanese na mozaiku, zapeče v peci stejně jako glazura u keramické dlažby.
Vyzkoušejte velmi kvalitní mozaiky od výrobce APPIANI, který nabízí řadu výrobků vhodných na podlahu, včetně originálních, standardních i zakázkových dekorací a směsí.
Ozvláštněte barový pult nebo stěny za barem vaší původní dekorací z koleček nebo hexagonů.
I toalety v restauraci mohou mít díky mozaice nový estetický výraz a překvapit návštěvníky.
Zajímá vás více?
Zajímavé články z oblasti obkladů, mozaiky a jejich využití najdete na specializovaném blogu www.oblozeno.cz. Zeptejte se nás, jak využít mozaiky pro váš kreativní návrh restaurace, baru nebo kavárny. Inspiraci najdete také na www.fingres.cz