Vlastní kancelář Claus en Kaan

Vlastní kancelář Claus en Kaan
Spolupráce:Marc van Broekhuijsen, Jante Leupen, Joost Mulders, Roland Rens, Romy Schneider, Surya Steijlen, James Webb

Adresa: Krijn Taconiskade 444, IJburg, Amsterdam, Nizozemí
Realizace:2005-07
Užitná plocha:3000 m2


Když se na počátku milénia rozjela výstavba na ostrově IJburg, bylo důležité nezůstat mimo dění. Zodpovědnost za urbanistický návrh největšího ostrova Haveneiland měli Ton Schaap (vrchní urbanista amsterodamského Odboru územního plánování), Frits van Dongen (de Architekten Cie.) a kancelář Claus en Kaan, která se za tímto účelem rozhodla pořídit svoji centrálu přímo na staveništi.
Na severovýchodním nároží nového městského bloku s číslem 49 vyrostla šestipodlažní budova, za jejíž minimalistický vzhled by se nemusel stydět ani Donald Judd. Podobný rastr betonových panelů přitom Claus en Kaan použili již o tři roky dříve u požární zbrojnice v Leidsche Rijn.
Po dokončení v roce 2007 se jednalo o první objekt v oblasti vnitřního přístavu Haveneiland Oost, odkud v budoucnu povede most na ostrov Centrumeilan (etapa 2026). Následně byla z jižní strany podle projektu NwA architecten dostavěna sousední prosklená administrativní budova The Lighthouse. Postupně v Havenkwartier přibývaly další domy, které přispívají k celkové pestrosti přístavní oblasti.
Úzká parcela je orientovaná na sever. Do ateliérů tak přichází ideální difúzní osvětlení. Okenní rastr je zredukován na naprosté minimum. Otvory v panelech jsou co největší, aby však prefabrikáty mohly i nadále zůstat nosné. Vnitřní dispozice jsou členěny jen v nezbytných případech. Zadní část se slepou fasádou je vyčleněna vertikálním komunikacím a hygienickému zázemí. Místnosti v přízemí mají výšku 4,77 metrů a ve zbývajících patrech 4,15 metru.
Původně architekti zamýšleli, že v přízemí budou provozovat bar s restaurací, další čtyři patra poslouží jako kanceláře a v nejvyšším poschodí bude loft s knihovnou a krytou terasou. Po rozpadu ateliéru v roce 2013 se oba partneři z domu vystěhovali a dnes minimalistický objekt na břehu jezera Markermeer obsadil ateliér RAU v přízemí se zabydlela taneční škola.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Claus en Kaan Architecten

Leo Polakhuis

Claus en Kaan Architecten | Amsterdam

Woontoren Silverline

Claus en Kaan Architecten | Almere