Velryba

The Whale

Velryba
Krajinný architekt:Adriaan Geuze, West 8
Adresa: Amsterdam, Nizozemí
Investor:Ontwikkelingsmaatschappij New Deal bv, Amsterdam
Projekt:1995
Realizace:1998 - 2000
Užitná plocha:35800 m2


Borneo -Sporenburg je bývalá prístavná časť na brehu rieky IJ v blízkosti centra Amsterdamu. Bola navrhnutá tak, aby sa svojou hustotou vyrovnala rušnej štvrti Jordaan v centre mesta. Na žiadosť developerov povolilo mesto program prímestského bývania s hustotou 100 bytov/ha. Na dosiahnutie takejto prímestskej koncentrácie, Adriaan Geuze z West 8 zahrnul sviežu typológiu: inšpirovanú okolitou vodou, vytvoril more nízko-podlažných budov, rytmizovaný rôznorodosťou blokov a ich otvormi. Tento rytmus sa odvoláva na mozaiku krajiny a vody, ktorá charakterizuje celé okolité prostredie. Toto more nízko-podlažných budov je prerušené tromi rozmernými blokmi. Tieto “meteority” kontrastujú s nízko-podlažnými budovami a starajú sa svojou kompaktnosťou o to, aby bola dosiahnutá požadovaná hustota. Ďalší spôsob ako je odzrkadlený mestský charakter susedstva, je programová flexibilita. Tá je zabezpečená 3,5 m vysokým prízemným podlažím, kde sa môže jednak bývať, alebo pracovať. Veľryba je práve jedným z týchto 3 meteoritov, ktoré vyznačujú túto oblasť. Na tých istých pôdorysných rozmeroch, je vo Veľrybe naplnený dvojnásobný program, ako v typickom “Berlageho bloku” (50x100 m) z 30tych rokov, ktorý bol realizovaný v južnom Amsterdame. Zdvihnutím rohov budovy na 2 stranách - korešpondujúc s pohybom slnka - je zabezpečené oslnenie bytových jednotiek vo vnútorných rohoch. Svetlo a priestor tak môžu preniknúť do srdca budovy. Výsledkom je predefi novanie vnútro bloku. Ten sa zmenil z tradične ponímaného súkromného dvoru na mestskú verejnú záhradu. Elegantná vznášajúca sa forma skrýva obrovský program: 214 bytových jednotiek s obchodnými priestormi a podzemnými garážami. Ako dôsledok nezvyčajného dizajnu, poskytuje Veľryba mnohé výhľady z bytových jednotiek rôznych veľkostí na rieku IJ, a historické centrum mesta Amsterdam.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od de Architecten Cie.