Praha připraví projekt první části výstavby na Nových Dvorech

Vložil
ČTK
01.10.2024 17:50
Praha


Praha - Hlavní město připraví projekt první části výstavby na Nových Dvorech na jihu Prahy. V první fázi vzniknou v okolí budoucí stejnojmenné stanice metra D byty, kanceláře, kulturní centrum a komerční prostory. Vytvoření projektu v pondělí schválili pražští radní. Celá nová čtvrť má mít na 2000 převážně městských nájemních bytů a na rozloze téměř 30 hektarů mají vyrůst kanceláře, obchody, mateřská, základní i střední škola, poliklinika, venkovní hřiště a sportovní hala nebo komunitní kulturní centrum s knihovnou. Jednotlivé části mají vzniknout do 15 let. Na projektu Praha pracuje se svou firmou Pražská developerská společnost (PDS).


"Jde o otevření významného území, což je asi 15 hektarů městské držby. První projekt otevírá území, které by mělo být komplexní. Předpokládáme tam v pozdější fázi třeba i soukromých investic. První projekt je zajímavý ještě v tom, že je koordinovaný se stanicím metra a vytváří předpoklad pro vznik kulturního centra u ulice Libušská. Tato oblast je v tuto chvíli podfinancována," řekl náměstek primátora Petr Hlaváček (STAN).

V současné chvíli pokračují práce, které povedou k dokončení zadávací a smluvní dokumentace a v období od letošního listopadu do května příštího roku by mělo město spolu s PDS vybrat dodavatele projektových prací. V letech 2025 až 2027 se uskuteční zpracování dokumentace a město chce získat územního rozhodnutí a stavebního povolení a ve stejném roce záměr schválí městská rada a magistrát zahájí přípravy prováděcí dokumentace a výběrové řízení na dodavatele stavby.

Z celkové hrubé podlahové plochy zabere na jih od budoucího výstupu z metra administrativa asi 49.100 metrů čtverečních, přes 20.000 metrů čtverečních maloobchod a 11.900 metrů čtverečních bude na bydlení. Vznikne také kulturní centrum, podzemní garáže. Severně od metra zaberou kanceláře 7800 metrů čtverečních a budou tam obchody a parkování.

Nová městská čtvrť Nové Dvory se nachází na rozhraní Prahy 4 a Prahy 12. V květnu 2024 byla radou a zastupitelstvem hlavního města Prahy schválena změna územního plánu, která tam umožňuje významně navýšit stavební kapacity městských pozemků okolo budoucí stanice metra Nové Dvory.
0 komentářů
přidat komentář

Související články