Průhledné kanceláře na vinici

Administrativní budova v Esslingenu

Vložil
Tisková zpráva
14.03.2018 09:45
Nové sídlo společnosti Südwestmetall v německém Esslingenu budí pozornost nejen díky své dynamické a amorfní estetice. Unikátní je i z pohledu energetických úspor a tepelné izolace, neboť architekti ze studia [fritzen 28] použili nejnovější udržitelné technologie. Záměrně zvolili fasádní systém Schüco FW 50+.HI, který skrze elegantní štíhlé profily garantuje maximální tepelnou izolaci a vytváří doslova průhledné kanceláře. Jedinečné pracovní prostředí s dostatkem přirozeného světla tak nabízí krásné výhledy na nedalekou vinici.

Cestující, kteří jedou vlakem mezi Stuttgartem a Ulmem, při pohledu z okénka nepřehlédnou nový objekt na okraji Esslingenu. Zářivě bílá budova dynamických tvarů je novým sídlem regionální skupiny Neckar-Fils společnosti Südwestmetall. Zde si členové svazu zaměstnavatelů budou vyměňovat informace a znalosti, pořádat konference. Komunikace je podstatou objektu.

Vypořádání se s umístěním pozemku bylo pro architekty výzvou. Budova leží na okraji nových developerských projektů s různorodým využitím. Zužující se trojúhelníková stavba je vklíněná mezi železniční trať, hlavní silnici a vinici v pozadí. Architektům [fritzen 28] z Esllingenu se podařilo vytvořit nenásilný přechod mezi přírodou a zástavbou a zatraktivnit vstup do města.

Na západní straně má budova odstupňovaná poschodí, což vytváří plynulý přechod do sousedící zástavby. První nejnižší stupeň tvoří bílá opěrná zeď, která vede z horní části území podél cesty a pak se dynamicky stáčí směrem ke vjezdu do podzemních garáží. Hlavní inspiraci architektům poskytly vinice s typickým horizontálním vrstvením a obloukovými křivkami. Budova neurčitých tvarů v sobě tyto prvky reflektuje. Každé ze čtyř podlaží je odlišné. Ustupují do pozadí nebo naopak vyčnívají, tvoří terasy a nabízejí různorodé pohledy zevnitř i zvenku. Na fasádě jsou střídavě použita kontinuální pásová okna a velké bílé meziokenní panely, které atraktivní vrstvení ještě více zdůrazňují.

Budova tak z venku působí otevřeně a láká k návštěvě. Uvnitř je zalita denním světlem a nabízí prostor pro komunikaci a setkávání. Centrálním prvkem objektu je vnitřní atrium, obklopené plochou, kde se lidé potkávají - najdete zde foyer, recepci, zasedací místnost apod. Zavěšená kotoučová LED světla a široká jednoramenná schodiště posilují uvítací atmosféru. Z doslova průhledných místnosti lze díky rozsáhlým pásům oken pozorovat venkovní zeleň. Jednoduše zařízený interiér staví na bílé barvě a bambusu.

Sofistikovaný energetický koncept objektu zpracovala firma Transsolar. Energii pro vytápění a chlazení získává budova železobetonové konstrukce pomocí tepelného čerpadla z podzemní vody. Tepelně aktivované stropy kontrolují vnitřní teplotu a účinná omítka redukuje akustiku v místnostech. Ve stropě jsou použity speciální pohlcovače hluku, díky kterým nebylo nutné instalovat zavěšené akustické podhledy. Umístěny jsou pouze výjimečně v některých místnostech s vyššími zvukově izolačními požadavky, například v otevřených prostorách sekretariátu nebo v zasedací místnosti. Mechanická příčná ventilace, větrání s výměníkem tepla a osvětlení založené čistě na LED technologii jsou rovněž součástí uceleného konceptu.

K energetické bilanci významně přispívá sloupko-příčkový fasádní systém Schüco FW 50+.HI. Umožňuje dosáhnout požadované kombinace tepelné a zvukové izolace. Konec konců, budova leží mezi rušnou silnicí a železniční tratí. U architektů [fritzen 28] toto řešení vyhrálo i pro svou flexibilitu, díky které bylo možné navrhnout četná zaoblení. Dalším plusem je úzká pohledová šířka sloupků, jednotlivé okenní jednotky tak vypadají jako souvislá pásová okna typu Schüco AWS 90 BS.HI+. Fasádní systém lze navíc použít jako stropní zasklení, což bylo využito k zastřešení nad centrálním atriem.

Na systémová řešení Schüco spoléhali developeři i v dalších oblastech. Všechny prvky požární ochrany tvoří systémy Schüco FW 50+ BF a Schüco FW 60+ BF. Před společenskou místností jsou vertikálně nainstalované pohyblivé velkoformátové lamely Schüco ALB. Poskytují ideální světelné podmínky pro různé příležitosti, zastínění při promítání prezentací i jiných projekcí a dostatek světla při proslovech.

Detaily projektu
Projekt: Správní budova Südwestmetall, Esslingen, Německo
Klient: Svaz zaměstnavatelů Südwestmetall, regionální skupina Neckar-Fils, Esslingen, Německo
Architekt: [fritzen 28] architekten, Esslingen, Německo
Fasádní konstrukce: Starz Metallbau GmbH & Co. KG, Aalen Ebnat, Německo

Systémy Schüco v projektu
Fasádní systém Schüco FW 50+.HI
Protipožární fasádní systémy Schüco FW 50+ BF a FW 60+ BF
Okenní systém Schüco AWS 90 BS.HI+
Velkoformátové lamely Schüco ALB jako ochrana proti slunci
Dveřní systém Schüco ADS 80 FR 30
0 komentářů
přidat komentář

Související články