Budova krajského ředitelství Lesů ČR ve Zlíně od ateliéru Studio 97 A

Zdroj
Vložil
Tisková zpráva
06. 02. 11. 01:00


Ačkoli to na nové moderní  budově Krajského ředitelství Lesů České republiky ve Zlíně není na první pohled viditelné, koncipována je jako dřevostavba. Objekt se začal stavět v závěru roku 2009 a dokončen byl v prosinci 2010, náklady na výstavbu se pohybovaly ve výši 20 mil. Kč. Autorem architektonické části jsou Akad. arch. Milan Navara a Ing. Karel Černín ze zlínského Studio 97 A s.r.o., kde vznikla i projektová dokumentace. Generálním dodavatelem byla firma Pozimos Zlín.

Organický obloukovitý tvar dvoupodlažního objektu zlínského Krajského ředitelství Lesů ČR vychází z osazení do krajiny přesně po vrstevnici, čímž bylo dosaženo zpřístupnění obou podlaží přímo z terénu. Takto vznikla vstupní hala v obou podlažích – jedna především pro pěší ze severu, a druhá (o patro výš) z jihu. Ta bude sloužit spíše pro motorizované návštěvníky a zaměstnance. Vzhledem k orientaci hlavního průčelí na severozápad byla s ohledem na oslunění navržena celoprosklená fasáda s preferovaným cílem navázání maximálního vizuálního kontaktu s okolím a s výhledy na město. Jižní a jihovýchodní část objektu naopak využívá kontaktu s krajinou – v zářezu do terénu jsou zde řešena parkovací stání a garáže pro personál.

Objekt je rozdělen na 2 funkční celky - administrativní a obytnou část.  Obytnou část v 1.NP tvoří inspekční byt se samostatným dvoulůžkovým pokojem, kuchyňským koutem a hygienickou buňkou. Administrativní část je tvořena v 1.NP především kancelářemi vedení KŘ se sekretariátem a dále se v horním podlaží nachází prostor zasedací místnosti a jeho zázemí, vstupní hala pro pěší a hygienické zázemí s úklidovou místností. V 1. PP jsou kanceláře jednotlivých zaměstnanců, archiv a příslušenství.

Zatímco konstrukční systém 1. PP je v tradiční zděné technologii, kombinované s monolitickou, 1.NP je dřevostavba – obvodové a vnitřní stěny tohoto podlaží jsou tvořeny rámem z hoblovaných sušených konstrukčních hranolů tř. SA, oboustranně opláštěným sádrovláknitými deskami FERMACELL 12,5 mm. Opláštění ze sádrovláknitých desek je k dřevěným rámům připevněno ocelovými sponkami délky min. 45 mm, rozteč sponek je 50 mm. Obvodové a vnitřní stěny se podílejí na zajištění prostorové tuhosti a stability objektu, z toho důvodu musely být ztužující stěny důkladně připevněny ke stropní konstrukci. Prostorovou tuhost stavby významně ovlivnilo i použití desek FERMACELL, které jsou výbornými mechanickými vlastnostmi a stabilitou konstrukcí chara- kteristické. Společné pro oba systémy je severozápadní fasáda přes obě podlaží, tvořená polostrukturálním hliníkovým rámem. Viditelné neprosklené fasády objektu jsou zatepleny vnějším kontaktním systémem z minerální vlny s provětrávanou mezerou s dřevěným obkladem z velkoformátových překližek.

Užitková plocha administrativní budova 1. PP 355,48 m²
1. NP 347,40 m²
Obestavěný prostor administrativní budova 2969,3 m³

garáže 195,6 m³
Zastavěná plocha administrativní budova 550,0 m²

garáže 65,0 m²

parkoviště 185,0 m²
0 komentářů
přidat komentář

Související články