Světlovody s plochým zasklením

Publisher
Tisková zpráva
04.09.2015 10:15
FAKRO CZECH s.r.o.

Tubusové světlovody LightTunnel umožňují prosvětlit přirozeným světlem místnosti, ve kterých nelze namontovat svislá fasádní nebo střešní okna. Po namontování prakticky nepotřebují žádnou údržbu.

Světlovody s plochým zasklením:
Světlovody s plochým zasklením, jejichž prvky se montují v ploše střechy  a nevyčnívají nad úroveň střešní krytiny, takže nenarušují jednolitost střechy. Existují ve dvou variantách:

1. Světlovod s plochým zasklením SR_ - s pevným světlovodným tubusem a  integrovaným lemováním. Dostupný rovněž ve verzi SR_-L, který prosvětluje prostory přímo pod namontovaným světlovodem.

2. Světlovod s plochým zasklením SF_ - s ohebným světlovodným tubusem  a integrovaným lemováním. Dostupný rovněž ve verzi SF_-L s prosvětlením prostorů přímo pod namontovaným světlovodem.

S pevným tubusem

S ohebným tubusem

Inovativní řešení použité ve světlovodech navíc umožňují současně prosvětlit podkroví i místnost.

Střešní část světlovodu se skládá z hliníkového rámu, do kterého je vlepené tvrzené sklo tloušťky 4 mm. Do   profilu rámu je zevnitř namontován prvek umožňující spojení se světlovodným tubusem. Je vyroben hliníkového plechu nebo speciálního organického skla (verze s dodatečným prosvětlením půdních prostorů - L). Součástí střešní části světlovodu je těsnící lemování. Celek je v šedohnědé  barvě RAL 7022, která ladí s běžně dostupnými barvami střešních krytin.

Průřez s ohebným tubusem
Stropní rám
má novou konstrukci, je vyroben z organického skla a obsahuje vlepený prvek rozptylující světlo. Krytka je z odolného materiálu mléčné bílé barvy. Stropní díly u světlovodů splochým zasklením jsou více zakulacenénež u světlovodů s kopulí.

Tubus světlovodu může být pevný nebo ohebný:

- Pevný světlovodný tubus je vyroben z hliníku. Vnitřek tubusu je potažen superreflexní vrstvou
na bázi stříbra, která odráží více než 98 %  světla (nové zrcadlo odráží 90-95 % světla). Minimální ztráty světelné prostupnosti umožňují použít světlovody SRT s délkou až 12 m. Při montáži není nutno zkracovat jednotlivé díly světlovodného tubusu, protože  je sestaven na principu teleskopu. Abychom  získali požadovanou délku, stačí pouze zasunout jeden díl do druhého.
- Ohebný světlovodný tubus je vyroben z metalizovaného polyestru a vyztužen ocelovým drátem. Tato konstrukce umožňuje vytvořit konstrukčně pevný světlovodný tubus. Díky svým vlastnostem je ideálním řešením pro montáž na krátké vzdálenosti v prostorách se stavebními překážkami, kterým je nutno se vyhnout. Doporučená maximální délka ohebného světlovodného tubusu je 4 m pro průměr 350 mm a 6 m pro průměr 550 mm



Nové verze světlovodů s plochým zasklením vynikají až o 10 % lepším součinitelem prostupu tepla U oproti světlovodům ve verzi s kopulí.
Světlovody s plochým zasklením mají integrované těsnící lemování, takže se doba montáže zkracuje na nezbytné minimum.
0 comments
add comment

Related articles