Source
Jana Pavlová, Barbora Ševčíková
Publisher
Petr Šmídek
04.02.2016 07:45
Rotor


back to article
Rozhovor s Maartenem Gielenem, jedním ze zakládajících členů belgické skupiny Rotor, vedly Jana Pavlová s Barborou Ševčíkovou 17. listopadu 2015 u příležitosti podzimní dvojpřednášky v Praze a Brně.
Rotor jsou skupina bruselských designerů a architektů, kteří propojují výzkumnou, kurátorskou a architektonickou činnost ve vytváření kritických postojů k  používání a znovuužívání materiálních zdrojů a to převážně ve stavebním průmyslu a architektuře. Kurátorovali retrospektivu OMA (Rem Koolhaas) / Progress v Barbican Art Gallery v Londýně, jsou autory úspěšné výstavy a publikace Behind the Green Door na Oslo Architecture Triennale  2013 a čerství držitelé Global Award for Sustainable Architecture pro rok 2015. Skupina zároveň vyvíjí vlastní ekonomickou aktivitu ve firmě „Rotor Deconstruction“, která se zabývá demontováním stavebních a architektonických materiálů určených k demolici a jejich přeprodejem. Specifičnost, která praxi Rotor odlišuje od běžných demoličních firem, leží ve snaze nalézat nové strategie, které by mohly ovlivnit životnost materiálů a posunout je do dalších projektů.
0 comments
Add new comment
Diskusní příspěvky vyjadřují stanoviska čtenářů, která se mohou lišit od stanovisek redakce. Všechny příspěvky musí být schváleny redaktorem dříve než budou zveřejněny.
Redakce archiweb.cz ctí v maximální možné míře svobodu slova, nicméně ve výjimečných případech si vyhrazuje právo smazat nebo opatřit komentářem příspěvek, který se netýká tématu diskuse, porušuje platné zákony ČR nebo dobré jméno portálu, obsahuje vulgarismy nebo má reklamní charakter.