Libeňská hala byla jednou z příčin krachu loterijní společnosti Sazka

Publisher
ČTK
26.03.2024 06:50
Czech Republic

Prague


Praha - Pražská víceúčelová hala, která dnes nese jméno O2 arena, byla před lety jednou z hlavních příčin krachu loterijní společnosti Sazka. Stavba na pomezí Libně a Vysočan, jejíž vybudování stálo více než sedm miliard korun, se otevřela před 20 lety, 27. března 2004, po zhruba 17 měsících výstavby a během let se stala důležitou součástí pražského veřejného života. Hostí hokejové zápasy, tenisová utkání nebo závody v parkuru, stejně jako koncerty největších světových i českých hvězd.


Největší česká hala, která dnes spadá pod investiční skupinu PPF, má kapacitu až 18.000 diváků, počet návštěvníků se ale liší podle toho, co se v ní koná. O2 arena od roku 2004 celkem hostila více než 13 milionů lidí, rekordní byl rok 2015, kdy se v hale už podruhé konalo mistrovství světa v hokeji a kdy do ní přišlo přes milion lidí. Poprvé se MS v hokeji v libeňské hale konalo na přelomu dubna a května 2004, potřetí pak bude O2 arena hostit hokejový šampionát letos.

Pořadatelství soubojů o titul hokejového mistra světa bylo jedním z hlavních důvodů, proč se na přelomu tisíciletí začala v Praze chystat stavba nové haly. Šampionát se měl původně konat už v roce 2003 a když ho v květnu 2000 kongres Mezinárodní hokejové federace (IIHF) ČR přidělil, byla výstavba nové haly hlavní podmínkou. V té době byla nejmodernějším hokejovým stánkem v české metropoli Sportovní hala na Výstavišti, která vznikla na přelomu 50. a 60. let a jež hostila MS v letech 1972, 1978, 1985 a 1992.

Původní představa hokejového svazu počítala s výstavbou haly na Hagiboru, kde však přípravu brzdily tahanice kolem vlastnictví zvolených pozemků. Finský investor Multi-Areena Praha, který měl původně na projekt na starosti, tak nemohl zahájit včas stavební práce a zaručit včasné dokončení haly. Svaz proto začat jednat s magistrátem hlavního města o možnosti stavby v jiné lokalitě. V létě 2001 pak do hry vstoupila loterijní společnost Sazka.

Už o několik měsíců dříve, v květnu 2001, souhlasila Mezinárodní hokejová federace během s tím, že si český svaz vymění pořadatelství MS s Finskem, kde se šampionát původně měl konat v roce 2004. Česká republika tak získala další rok na to, aby hala vyrostla. Po puštění Hagiboru se uvažovalo i o lokalitě na Maninách, nakonec ale volba padla na pozemky bývalé továrny ČKD Lokomotivka na pomezí Libně a Vysočan.

Sazka přitom měla ke sportu velmi blízko, jejími akcionáři byly sportovní organizace. Největší podíl ve společnosti, téměř 68 procent, držel Český svaz tělesné výchovy (ČSTV), mezi jehož členy patřil i Český svaz ledního hokeje, zástupci sportovců působili v orgánech Sazky. Její rozhodnutí postavit novou halu tak mělo jistou logiku. Původně se hovořilo o tom, že stavba vyjde zhruba na dvě miliardy korun, nakonec ale hala stála 7,2 miliardy korun, peníze Sazka získala z dluhopisů.

Zisk Sazky směřoval na podporu sportu a tělovýchovy, kvůli splátkám za halu (otevřela se jako Sazka Arena, od března 2008 se jmenuje O2 arena) ale šlo na sport podstatně méně peněz. Ještě v roce 2003 vyplatila firma svým akcionářům přes miliardu. Poté ale suma klesla, v roce 2008 to bylo kolem 446 milionů korun, o rok později jen 179 milionů a v roce 2010 pak 234 milionů korun. Kvůli splátkám haly se Sazka dostala do potíží, které vyvrcholily na přelomu let 2010 a 2011.

Navršené dluhy (přihlásilo se přes dva tisíce věřitelů, z jejichž nároků za více než 40 miliard korun uznal insolvenční správce pohledávky jen za zhruba 15 miliard) vedly v květnu 2011 ve vyhlášení konkursu. V něm za loterijní společnost nabídly nejvyšší sumu, 3,81 miliardy korun, firmy PPF a KKCG. Důsledkem potíží Sazky byl i pád jejího dlouholetého nejvyššího představitele Aleše Hušáka, který v čele firmy stál od jara 1995 do léta 2011.

Skupiny PPF a KKCG společně ovládly během roku 2012 také společnost Bestsport, která byla majitelem haly a jež měla podobné akcionáře jako Sazka. V to době přitom znalecký posudek ocenil O2 arenu na nejvýše 1,57 miliardy korun. Loterijní společnost Sazka už na podzim 2012 zcela ovládla KKCG, o osudu haly se obě firmy dohodly zhruba o rok později. Na přelomu let 2012 a 2013 se novým většinovým vlastníkem O2 areny stala skupina PPF.
0 comments
add comment

Related articles