Nechte se očarovat originálními materiály vypínačů

aneb trošku odlehčeného čtení pro předvánoční čas

07.12.2023 14:10
Hager Electro s.r.o.

Vypínač tvoří nedílnou součást interiéru. A čeští architekti to vědí. Tytam jsou naštěstí doby, kdy domovní spínače investoři neřešili a často byly v interiéru použité ty vypínače a zásuvky, které měl elektrikář zrovna po kapsách. Protože i jinak skvělý interiér dokáže dokonale shodit na zdi trůnící nevzhledné a neforemné cosi z nekvalitního bílého plastu. Protože u vypínačů platí: pokud jsou do interiéru citlivě zvolené, doplňují a korunují celkovou atmosféru a mnohdy na sebe ani nemusí poutat pozornost. A přesně tohle umí vypínače berker – za svůj neotřelý a nápaditý vzhled sbírají designová ocenění již více než jedno století, přičemž řemeslné zpracování a špičková kvalita strojků za designem nikterak nezaostávají.
Takže jaké vlastně máme možnosti, z jakých tvarů, barev a materiálů můžeme vypínače, zásuvky a další domovní přístroje vybírat? Co se tvarů týče, ryze extravagantních kousků na trhu moc nenajdete. Drtivá většina vypínačů vychází z tvaru čtverce nebo obdélníku. Čím dál populárnějšími se ale stávají i kulaté vypínače. Tradiční vypínače ryzího retro vzhledu, které oslavují vůbec první otočné spínače ze začátku 20. století. Mezi evergreeny v tomto segmentu patří retro kulaté otočné vypínače berker serie 1930, ať už v tradiční plastové, nebo luxusnější porcelánové formě. Kulaté vypínače ale můžete mít i ze skla, ať už z čirého nebo s podbarvením, a v ryze moderním pojetí, které kromě původního základního kruhového tvaru už nemá vzhledově s praotci vypínačů vůbec nic společného – např. berker R.classic. Existuje ovšem i jedna řada vypínačů berker, která kruh a čtverec spojuje… vypínače berker generace R. Kombinace kruhové klapky uprostřed čtvercového rámečku boduje neotřelým souzněním těchto dvou základních tvarů. Široká škála barev a materiálů, kterou se vypínače berker generace R mohou pochlubit, pak svádí k fantazijním a nevšedním kombinacím.

Když už máme za dveřmi ty Vánoce, nemůžeme začít jinou barvou než tou tradičně vánoční. Vypomoci si můžeme parafrází známého českého filmu: "Máte červenou? A mohli bychom ji vidět?" Červenou máme, a sice v podobě zářivého přírodního akrylu. Dalším akrylovým rámečkem v nabídce vypínačů generace R je ještě jeden v oranžové barvě. Ale zpět k Vánocům. Co třeba dřevo, takový krásný, tradiční materiál, který si během vánočních svátků chceme do svých domovů pozvat v co nejhojnější míře? Dřevo máme. Rámeček z dubového dřeva zajišťuje, že každý kus je de facto originál. A kdo má obavy, jak si rozumí dřevěný rámeček vypínače nebo zásuvky s elektroinstalací skrývající se pod ním a vznáší oprávněné obavy o bezpečnost, může v klidu spát. Mezi živou elektroinstalací a dřevem figuruje ještě nehořlavá podložka, takže bezpečnost zaručena. To už raději věnujte oprávněnou pozornost pečlivému sfoukávání svíček na adventním věnci před opuštěním bytu – protože zde hrozí mnohem větší nebezpečí než od dřevěného rámečku. Ale věnujme pozornost ještě rámečkům, u kterých neexistují dva na světě úplně stejné a které navíc získávají patinu a postupně mění odstín spolu s tím, jak s nimi jejich majitelé v interiéru žijí a jak je používají. Řeč je o rámečcích z kůže, přírodního a "živého" materiálu, který má schopnost vnést do interiéru dotek neotřelosti, elegance a extravagance. Ale vraťme se k atmosféře Vánoc. Vrchol romantiky, kdy bludná hvězda září a za oknem tiše padá sníh, představuje plápolající krb. Krb z kamene nebo moderní, vytvarovaný z pohledového betonu. Tak i k těmto oběma krbům nabízíme protějšek v podobě nápaditých vypínačů: břidlice a beton, další dva materiály, kterými se vypínače berker generace R mohou pochlubit. Z betonu existuje rámeček i pro řadu berker Q.7, což je další z těch spíše nepřehlédnutelných vypínačů z portfolia berker. Vypínače berker Q.7 svými impozantními rozměry a záměrnou robustností rámečku patří k těm, které pohledy v interiéru spíše přitahují - nejsou to žádní nenápadní tichošlápci. No a co by to bylo za výčet vánočních materiálů v interiéru, kdybychom vynechali kovy. Ať už ty chladné, ve světlých a stříbrošedých odstínech, evokující mrazivou noční oblohu, sníh a led, a nebo naopak ty v hřejivých tónech zlata, mědi, bronzu nebo červeného eloxovaného hliníku. Kovových adeptů do interiéru máme mezi vypínači berker hned několik - pokud chcete do svých interiérů pustit dotek kovu, neměly by vaší pozornosti uniknout řady berker B.3, berker B.7, berker K.5 nebo berker R.1 a berker R.3.

Nejsme sice Ježíšek, ale přesto vám dokážeme splnit jakékoliv přání. Alespoň co se týká vzhledu, barvy a materiálů rámečků vypínačů a zásuvek. Připravili jsme pro vás jednu vychytávku – jednoduchý online berker konfigurátor. Takže pokud se budete chtít o Vánocích rozptýlit a trošku si zaexperimentovat, uvařte si svařák, uvelebte se v ušáku a pohrajte si s barvami, materiály a tvary domovních spínačů. Na výběr máte stovky kombinací. A díky systému one.plaform máte jen jeden strojek pro všechny hranaté série berker vypínačů. O výsledné kombinaci rámečků a klapek tedy můžete spolu s investorem rozhodovat doslova až na poslední chvíli v pokročilé fázi dokončenosti interiéru a nebo svou volbu kdykoliv snadno změnit a bez nutnosti výměny strojku jednoduše jen nacvaknout nový rámeček.

A pokud by si někdo nevybral ze standardní nabídky portfolia vypínačů berker, tak má stále ještě možnost obrátit se na náš zakázkový program Hager Manufaktura. V rámci programu Hager Manufaktura dokážeme vyrobit šesti, sedmi nebo osminásobné rámečky, rámečky z drahých kovů, akrylu nebo různých přírodních materiálů. Rámečky s netradičními povrchovými úpravami, jako je patina, broušení kovů nebo sametově matný povrch. Jakékoliv barvy z palety RAL nebo osázení rámečků krystaly Swarovski. Přejte si cokoliv a Hager vám to svým programem Manufaktura splní. Nevěříte? Tak nepište Ježíškovi, ale napište nebo zavolejte nám! Budeme se na vás těšit.

Za celoroční přízeň a spolupráci vám ze srdce děkuje a krásné a klidné vánoční svátky, stejně jako úspěšný vstup do nového roku vám přeje

Tým Hager Electro v České republice.

www.hager.cz/vypinac