Druhá etapa výstavby bytových domů Eden Rožnov si vyžádala jiný konstrukční systém

16.04.2021 11:45
XELLA CZ, s.r.o.

Czech Republic

Rožnov pod Radhoštěm

Složité technologické postupy uplatněné v rámci první etapy výstavby bytových domů Eden Rožnov v severní části Rožnova pod Radhoštěm vedly developera a generálního dodavatele projektu k zásadní změně konstrukčního systému. Volba stavebního systému Ytong a Silka pro druhou etapu se společnosti ALFA CON stavby, s. r. o., plně osvědčila. Společnost Xella jí nabídla kompletní stavební řešení v rámci různých stavebních pevností, výhodou byla rychlost výstavby, snadná práce s instalacemi a velká variabilita v rámci klientských změn.

Atraktivní lokalita Písečná v Rožnově pod Radhoštěm nabízí zájemcům o nové bydlení komfortní městské zázemí a blízkost přírody Beskyd. Nové byty jsou obklopeny zelení a majitelům poskytují dokonalý výhled na vrchol hory Radhošť i celé město, které je v bezprostřední blízkosti. Vzdálenost od školy, mateřské školy, veřejné dopravy, sportovního vyžití i možnosti nákupů je zde minimální. Developer pamatoval i na handicapované občany, jimž nabídl byty s bezbariérovým přístupem. Vedle mladých rodin si tu své najdou i senioři, kteří ocení komfortní bydlení v objetí přírody vybízející k příjemným procházkám a zároveň v pohodlném dosahu všech potřebných zařízení včetně dobré dostupnosti centra města.

První etapa započala v roce 2018 a developer v jejím průběhu postavil pět bytových domů s 21 bytovými jednotkami. V průběhu roku 2019 byla zahájena druhá etapa výstavby s 76 bytovými jednotkami v 10 bytových komplexech o třech až pěti podlažích. Díky rychlé výstavbě bylo ještě v průběhu roku 2020 dokončeno nebo ve fázi dokončování 36 bytů v 6 bytových domech. Ve čtvrtém čtvrtletí 2020 zahájil developer a generální dodavatel výstavbu dalších tří bytových domů. Poslední část druhé etapy s 10. bytovým domem se začala stavět na jaře 2021. Jednotlivé bytové domy umožňují širokou škálu dispozičního řešení bytů ve variantách 1 + kk, 2 + kk, 3 + kk a 4 + kk včetně bezbariérových jednotek. Součástí každého bytu je balkon, v přízemních a střešních bytech s možností terasy. Tepelnou pohodu zajišťuje podlahové vytápění s tepelným čerpadlem typu vzduch/voda, které zároveň ohřívá pitnou i užitkovou vodu. Všechny domy a byty druhé etapy jsou realizovány z materiálů Ytong a Silka.

Jakub Schwarz, manažer projektu Eden Rožnov, si volbu stavebních systémů Ytong a Silka pochvaluje: "Na základě předchozích zkušeností a podle potřeb zákazníků jsme upravili některá technická řešení pro druhou etapu výstavby tak, aby její realizace proběhla co nejlépe. Po zkušenostech z první fáze, kde jsme řešili složité technologické postupy, jsme se rozhodli pro jiné konstrukční řešení. Volba padla na společnost Xella a její stavební materiály Ytong a Silka. Z těchto materiálů jsou v deseti nových bytových domech – realizovaných v rámci druhé etapy – obvodové zdivo, příčky, schody a také střechy. Vnitřní nosné zdivo je z vápenopískových tvárnic Silka. Na mezibytové stěny jsme použili akustické tvárnice Silka, které nám nahradily ztracené bednění, využívané v první etapě výstavby. Xella nám jako jediný výrobce dodala kompletní stavební řešení v rámci různých stavebních pevností. Ocenili jsme především rychlost výstavby a práci s instalacemi. Ytong umožnil také velkou variabilitu v rámci klientských změn, kde našim zákazníkům nabízíme změny dispozic, příček a otvorů. Vzhledem k možnosti změnit velkou část vybavení a upravit jednotlivé bytové jednotky dle představ budoucích vlastníků jsme tak vlastně realizovali či ještě realizujeme 76 individuálních projektů. Komunikace s firmou Xella byla dobrá, veškerý systém objednávek jsme komunikovali pouze s jedním výrobcem a nemuseli jsme tak koordinovat dodávky několika firem. Po celou dobu výstavby jsme samozřejmě měli k dispozici statika a technického poradce."

Na obvodové zdivo byly použity tvárnice Ytong tl. 300 mm různých pevností: u 1.a 2. NP to byly tvárnice Ytong Statik P4-550, u 3. a 4. NP Ytong Univerzal P3-450 a u 5. NP Ytong Standard P2-400. Vnitřní nosné zdivo je z vápenopískových tvárnic Silka S20-1800 tl. 240 mm, příčky různé tloušťky jsou z tvárnic Ytong Klasik P2-500. Rychlou, snadnou a bezpečnou montáž umožnily stropy a střechy Ytong Ekonom 250. Součástí dodávek ze strany společnosti Xella byla i prefabrikovaná schodiště Ytong, překlady Ytong i betonové prefabrikáty pro tvárnice Silka. Ve výčtu použitých produktů nechyběly ani maltové směsi a pily na Ytong a Silku.