Rodinný dům v Pstruží

Rodinný dům v Pstruží
Coauthor: Jakub Heidler
Project:2012
Realization:2014
Built Up Area:160 m2
Site Ares:1600 m2


Rodinný dům v malé obci Pstruží na Moravě se svým půdorysným řešením vymyká běžným stavením vesnického typu se sedlovou střechou. Jeho uzpůsobení totiž vyplývá ze specifického sklonu a položení pozemku, na kterém jsme dlouho hledali nejoptimálnější umístění. Zvítězila varianta, při níž hlavní podélná hmota domu kopíruje vrstevnice svahu, ke které je přičleněn domovní přístavek. Výsledný půdorys, který vybíhá do třech paprsků, rozčleňuje pozemek do stejného počtu „účelných“ zahrad: technické zahrady s garáží a skladem dřeva, intimní zahrady propojené s kuchyní a hlavní otevřené zahrady s výhledem do krajiny.
Máme za to, že symbolickým středem rodinného života, významuplným místem, kde se schází rodiče s dětmi a vítají se hosté, je jednoduše jídelní stůl. Proto také zaujímá centrální pozici největšího prostoru domu s převýšením do krovu (ostatní části domu jsou rozděleny patrem) mezi kuchyní a obývacím pokojem. Obývacímu pokoji s krbem jednoznačně vládne veliké fixní okno bez rušivých okenních profilů, nabízející úžasný výhled na Beskydy a zvyšující společenský charakter místa, ve kterém účelně chybí televize jako často rušící věc. Pro ni jsme vyhradili otevřený televizní koutek na galerii nad kuchyní, odkud se dále vchází do pracovny. Zařízení kuchyně je pojato velmi střízlivě s velkým solitérním pultem. Nad jídelním stolem je ze stropu, modelovaného dřevem, zavěšeno výrazné černé světlo.
Obytné pokoje se nacházejí na obou koncích hlavní podélné hmoty domu. Pravá část patří rodičům, levá dětem. Příznačné je pro ně rozdělení do patra (zatímco nad ložnicí rodičů je pracovna, dětský pokoj je mezonetový), přiznané stropní trámy a dřevěné podlahy – prostor kuchyně s obývákem sjednocuje vinylová podlaha. Velké čtvercové okno v manželské ložnici je opět fixní a díky jeho výhledu se počítá s malým interiérovým podiem pro sezení. Obě tyto obytné části mají vlastní koupelnu.
Menší přistavěná hmota domu slouží jako vstupní předsíň se šatnou a technickým zázemím, nad nimiž je v patře skladovací prostor, jakási stodola, i s venkovním přístupem. Fasádu domu pokrývají masivní dřevěné latě z modřínu kladené svisle.
Matěj Beránek
5 comments
add comment
Subject
Author
Date
Pěkný barák
Vít Blaha
05.08.15 01:27
pěkná stodola
Ivo Vermousek
06.08.15 03:51
dotaz . . .
Sl. Kuchovský
08.08.15 06:03
...
Daniel John
11.08.15 05:15
měřítko
Milan
26.08.15 10:35
show all comments

more buildings from LABOR13