Interiér bytu Hanspaulka

Interiér bytu Hanspaulka
Realization:2009 - 2010
Area:160 m2


Víceúrovňový byt o velikosti 160 m².

Původní stav — vzhledem k tomu, že se jedná o novostavbu, začali jsme interiér řešit ve fázi převzetí. Byt byl ve stavu „holobytu“, tedy bez dokončených povrchů, koupelen atd., v tak zvaném „kolaudačním minimu“. Tento stav je velice výhodný, neboť máme daleko větší prostor pro sladění materiálu a barev než u komplet hotových bytů. Klientům toto řešení u novostaveb vždy doporučujeme, není pak nutné odstraňovat nové vybavení.

Dispozice byt je víceúrovňový, ze vstupní haly se vystoupá do patra s ložnicemi. Další, vyšší patro, je obytné, tedy obývací pokoj s kuchyní a jídelnou a výstup na terasu. Původní dispozici jsme jen „kosmeticky“ doladili, jednalo se zejména o ložnici rodičů a navazující koupelnu, která byla velmi malá. Koupelnu jsme spojili s původní šatnou a dosáhli tak velmi prostorné koupelny s denním osvětlením a přirozeným větráním. Šatnu jsme naopak přesunuli do ložnice, která byla v původním plánu poměrně velká.

Obývací pokoj tento prostor se otevře ve chvíli, kdy vystoupáme do druhého patra. Celý prostor je hodně prosklený a poskytuje naprosto úchvatné výhledy na Prahu. Toto patro je celé věnováno obývacímu pokoji a kuchyni s jídelnou bez dělicích příček. Rozhodli jsme se tyto prostory opticky oddělit pomocí dřevěného pásu, který vymezuje prostor schodiště a skrytou toaletu a zázemí kuchyně. Americký ořech je použitý na podlahu, obklad stěn i obklad stropu. „Průchod do kuchyně“ je věnován pracovnímu koutu a velmi atypicky řešené knihovně (bude vybavena později, na fotkách knihy ještě nejsou). Knihovna je tvořena kombinací zavřených vysokých skříněk a zavěšených polic od stropu. Kout u vstupu na terasu je věnován pohodlnému zavěšenému křeslu pro relaxaci a čtení. Stěna za televizí je provedena v plastickém obkladu. Všechen nábytek je volen v jednoduchých tvarech a barvách, aby dal vyniknout pásu dřeva a jemné plastice vln. Dominantou tohoto prostoru je závěsný lustr z trubkové konstrukce v provedení ladícím ke schodišti. Jednotlivé trubičky nejsou fixovány, při dotyku nebo závanu o sebe navzájem zvoní.

Kuchyně je tvořena kuchyňskou linkou, která je opticky oddělena varným ostrůvkem a velkým jídelním stolem, na který je opět použit americký ořech. Do kontrastu k jednoduchým a strohým tvarům kuchyně jsou zvoleny zdobné historizující židle. Svítidlo nad jídelním stolem uvnitř ukrývá florální plastiku. Kuchyně je vybavena „inteligentními spotřebiči“.

Ložnice ložnice rodičů je provedena ve velmi jednoduchém designu. Obklad za čelem postele je vytvořen ze stejného materiálu jako podlaha. Do ložnice je umístěna „vestavná“ šatna – jde o takovou walk-in šatní skříň. Plášť šatny je dvouplášťový, tvořen podsvíceným plexi s bambusem.

Koupelny  nově vytvořená, prostorná a denním světlem osvětlená koupelna rodičů ukrývá sprchový kout v nice a oddělenou toaletu. Mezi sprchu a toaletu je umístěna nika s výsuvem na kosmetiku a špinavé prádlo. Hlavní dominantou je pult s umyvadly. Je proveden ve stříbrné fólii s vestavnými šuplíky pod pultem i za zrcadlem. Zrcadlo je opět pro umocnění kontrastu voleno historizující s dekorativním rámem v bílé barvě. K umyvadlům na desce jsou vybrány neobvyklé stojánkové baterie. Díky přirozenému osvětlení jsme zvolili tmavší odstín cementové stěrky laděný do hnědo fialové barvy. Dětská koupelna je provedena ve světlejším odstínu stěrky v kombinaci s duhovou kulatou mozaikou. Dělicí příčka mezi oběma koupelnami je provedena z pískovaného skla, díky tomu se i do koupelny uprostřed dispozice dostává denní osvětlení. Vestavná skříň v sobě ukrývá pračku a sušičku. Obytné patro je vybaveno samostatnou toaletou, která je provedena v efektní černé stěrce. Tím vyniká bělost zařizovacích předmětů. Madlo na ručníky je ve skutečnosti designový radiátor. Celá jedna stěna je opatřena zrcadlem.

Zábradlí díky tomu, že v holobytě nebylo použité žádné zábradlí, rozhodli jsme pro vzdušné řešení celoskleněnými panely. V nižších patrech je zábradlí tvořeno skleněnými příčkami do podlahy ke stropu, v obytném patře pouze do výšky 90 cm. Točité schodiště je součástí původního návrhu stavby.

Dveře  v soukromém patře s ložnicemi jsou použity dveře bez zárubní v atypické výšce až do stropu. V obytném patře jsou dveře součástí obkladu a jsou maximálně maskovány.

Barevnost / materiály  celý byt je kromě koupelen celkově laděn do velmi světlých tónů. Obytné patro je provedeno v kombinaci smetanové barvy na nábytku a stěrkách na podlaze. V kontrastu k tomu je dřevěný obklad z amerického ořechu. Koupelny jsou naopak voleny v tmavších tónech za použití různých odstínů cementové stěrky. Díky tomu krásně vyniká bílá keramika zařizovacích předmětů. Ve velmi jemných detailech se objevuje i kontrast jednoduchých, čistých linií a historizujících „krucánkových“ detailů.
1 comment
add comment
Subject
Author
Date
sanita
mIkI_n
03.03.11 10:01
show all comments

more buildings from OOOOX s.r.o.