VOZOVNA

Pobočka Městské knihovny v Praze a Kulturní centrum Městské části Praha 3

VOZOVNA
Krajinářský architekt:ATELIER a05 / Aleš Steiner, Pavlína Malíková
Návrh sedačky: Hippos design / Radim Babák, Ondřej Tobola
Statika: HSH Statika / Jiří Houra
Adresa: Za Žižkovskou vozovnou 2687/18, Žižkov, Praha, Česká republika
Investor:MČ Praha 3
Projekt:2013 - 2014
Realizace:11/2014 – 10/2015
Užitná plocha:830 m2
Zastavěná plocha:463 m2
Obestavěný prostor:3611 m3




Prodejny potravin již nepotřebují velké sklady jako před 40 lety. Městská část Praha 3 proto zvolila, pro svou nuceně přemisťovanou pobočku Městské knihovny, využít právě přízemní i podzemní prostory velkoprodejny potravin v bytovém domě ze 70. let 20. století. Návrh vychází ze tří premis: přehlednosti, jednoduchosti a příjemnosti. Prostorové řešení přináší do prostor zásadní kvalitu – maximum přirozeného světla.
Knihovna je umístěna v přízemí bezbariérově přístupném z ulice. V celém prostoru byly odstraněny všechny vestavby zázemí prodejny a knihovna je tak prosvětlena z ulice i vnitrobloku. Uliční výkladce byly ponechány a je k nim přiřazena dlouhá pohovka, která zve kolemjdoucí k návštěvě knihovny a zároveň odstiňuje vnitřní prostor od ruchu ulice. Celý prostor je bílý se zemitou podlahou. Bílý mobiliář se přiřazuje k velkorysému a světlému naladění knihovny. Jeho rozmístění přirozeně vymezuje jednotlivé niky, určené svou atmosférou pro odlišné aktivity. Celý prostor spíná lavice v přirozené barvě dřeva, která obíhá po obvodu před knihovními regály a umožňuje náhodné posezení u vybírané knihy. Niky jsou barevně odlišeny akcenty sedaček či desek stolů v čistých barvách dle základního barevného diagramu skládání světla podle vlnové délky.
Vstupní část je červená. Žluté dětské oddělení má atypické prvky regál–lední medvěd a stolek-domek. V zadní části knihovny je studovna s velkým zeleným kulatým stolem a pohodlné sezení v modrých křeslech. Modré boxy internetu tvoří záda vínové lavicí u uliční fasády. Uprostřed jsou nízké volně stojící regály, které ohraničují nástup do podzemí části.
Do suterénu se sestupuje po schodišti proměňujícím se v dolní části v hlediště. Díky tomu přivádíme dolů přirozené světlo. Prožitek světla je umocněn protilehlým výstupem do anglického dvorku, který je samostatným vstupem do Kulturního centra. Prostor napříč domem mezi hledištěm a vstupem je hlavním prosvětleným foyerem, který slouží pro výstavy, ale může se proměnit i v sál. Napravo od schodiště je malý a velký sál. Nalevo je vstup do zázemí knihovny, wc a klubovna s kuchyňkou–kavárnou. Přiznaná syrová konstrukce suterénu je podpořena vloženým dělením z prosklených příček. Flexibilita a řada neformálních prostorů umožňuje uspořádat v kulturním centru různé společenské akce, od jednotlivých vystoupení, malých festivalů, dětských kroužků, seminářů, přes společenská setkání po burzy. Prostor je připraven pro fantazii provozovatele i uživatelů.

0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Projektil architekti