Umělecké muzeum Trapholt

Umělecké muzeum Trapholt
Spoluautor: Bente Aude
Umělecká spolupráce:Finn Reinbothe
Adresa: Æblehaven 23, Kolding, Dánsko
Investor:Město Kolding
Realizace:1988, 1996
Užitná plocha:7000 m2
Plocha pozemku:54000 m2


Trapholt je jedním z největších a nejpopulárnějších dánských muzejí, které leží mimo Kodaň. Muzeum vzniklo na základě architektonické soutěže uspořádané v roce 1982, v níž zvítězil návrh architektů Bøje Lundgaarda a Bente Aude, návrháře svítidel Sophuse Frandsena a zahradního architekta Svenda Kirkegaarda. Muzeum, které se nachází v překrásné přírodní scenérii s výhledem na fjord Kolding, bylo otevřeno roku 1988.
Nejvýraznějším architektonickým prvkem, s nímž se návštěvníci ihned setkají, je tzv. 'Dlouhá stěna' sloužící k rozdělení pozemku na východní a západní část. Pozemek na východní straně  zůstává z velké míry nezměněný, zatímco nová muzejní budova vyrostla v západní části. 'Dlouhá stěna' vychází z inspirace bulharsko-americkým umělcem Christo a jeho návrhu 'Průběžné oplocení' z období 1972-76. Christovo dílo představoval šest metrů vysoký nylonový plot probíhající na délku 40 kilometrů napříč kalifornskou krajinou.
Interiér 'Dlouhé stěny' slouží jako chodba probíhající na celou délku muzea. Z chodby jsou pak přístupné všechny výstavní prostory různých měřítek, velikostí i druhů osvětlení.
Závěrečná část 'Dlouhé stěny' oddělující parkoviště od sochařské zahrady byla postavena až v roce 1996. Tuto část se sochařskými i stavitelskými kvalitami navrhl umělec Finn Reinbothe ve spolupráci s architektem Bøje Lundgaardem. V původním soutěžním návrhu byla dlouhá přibližné 100 metrů. Zvlněná stěna probíhá ze severu na jih a představuje promyšlenou hranici mezi parkovištěm a přiléhajícím jabloňovým sadem. Stěna zároveň slouží k nasměrování návštěvníků k hlavnímu vstupu. V roce 1996 bylo muzeum rozšířeno o podzemní část s designovými sbírkami nábytku. Nová část je se zbytkem muzea Trapholt spojená prostřednictvím rotundy a speciálního výstavního sálu umístěného paralelně s 'Dlouhou stěnou'.
Lundgaard & Tranberg Arkitekter
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Lundgaard & Tranberg Arkitekter