Studentské koleje Tietgen

Tietgenkollegiet

Studentské koleje Tietgen
Zahradní úpravy:Marianne Levinsen, Henrik Jørgensen
Adresa: Rued Langgårdsvej Vej 10-18, Kodaň, Dánsko
Investor:Fonden Tietgenkollegiet
Realizace:2006
Užitná plocha:26800 m2


Projekt studentských kolejí mohl vzniknout díky štědrému daru nadace Nordea Denmark. Podmínkou bylo umožnit realizaci “kolejí budoucnosti“ prostřednictvím jasné architektonické ideje. Ubytování pro přibližně 400 studentů odkazuje na mezinárodní složení.
Pozemek se nachází v severní části Ørestad nedaleko campusu kodaňské univerzity v území s charakteristickými vodními kanály a přísně rozvrženou zástavbou. Jednoduchý kruhový tvar studentských kolejí Tietgen je přitom jasnou urbanistickou odpovědí na okolí, je smělou architektonickou odpovědí v nově projektovaném území.
Dynamický projekt vytváří se svým okolím silný kontrast. Skulpturální výraz ještě více posilují zvýrazněné jednotlivé programové prvky. Kruhový tvar domu, který je symbolem rovnosti a společného zájmu, což kontrastuje s vyčnívajícími prvky vyjadřujícími jednotlivé byty. Základní inspirací při navrhování bylo střetnutí kolektivního a individuálního, což je příznačné pro všechny studentské koleje.
Válcový tvar sám sebe ukončuje a obíhá kolem vnitřního dvora. Horní podlaží jsou uspořádány tak, aby pokoje byly po vnějším obvodu s výhledem do okolí, zatímco společné funkce jsou orientovány do vnitřního dvora. Společně užívané prostory mají dramatickou podobu tvarů vyčnívajících do vnitřního dvora. Jednotlivé byty mají různou hloubku, čímž proměňují rytmus vnější fasády a dodávají charakteristický výraz s ostře řezanými liniemi. Zároveň se tím odhaluje jedinečnost každého z obyvatel a zároveň neutralizuje urbanistický potenciál mohutné válcovité formy.
Vstup do vnitřního dvora je pěticí otevřených průchodů, kudy je zároveň vertikální přístup do horních pater jednotlivých pěti segmentů. Každé podlaží (u všech pěti sekcí) se skládá ze 12 studentských pokojů uspořádaných kolem společenského prostoru s kuchyní. Potřebné zázemí kolejí je umístěno v přízemí.
Lundgaard & Tranberg Arkitekter
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...zajímavé...
S.Kuchovský
25.10.14 02:04
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Lundgaard & Tranberg Arkitekter