Österreichische Postsparkasse

Österreichische Postsparkasse
Autor: Otto Wagner
Adresa: Georg Coch Platz 2, Vídeň, Rakousko
Realizace:1904-06, 1910-12


Projekt Poštovní spořitelny Wagnerovi splnil sen postavit, podobně jako jeho učitelé, na vídeňské Ringstrasse alespoň jeden svůj projekt. Spořitelna zabírá celý městský blok a hlavní vstup do ní je z malého náměstí Georg Coch Platz ústícího do Ringstrasse.
Progresivně se rozvíjející bankovní instituce, kterou pomáhal v roce 1883 založit kontroverzní německý ekonom Georg Coch, se měla stát alternativou pro drobné střadatele. Prostory dominikánského kláštera, kam se po pár letech existence spořitelna přestěhovala, přestaly brzy dostačovat, a proto se v roce 1897 uskutečnila první soutěž. Teprva až z druhého kola uspořádaného v roce 1903 vzešel vítězný návrh, který se v následujících dvou etapách zrealizoval. Jedním z důvodů, proč se v roce 1903 rozhodla císařská poštovní společnost pro Wagnerovu architekturu byla rychlost, nízké náklady a snadná údržba jeho návrhu. Určitou roli hrála také image banky, která ji měla odlišit od ostatních soupeřů na poli bankovnictví. Otto Wagner, který prosazoval funkčnost staveb a zříkal se napodobování historických vzorů, byl jak architektem rakouského mocnářství, ale také stavitelem nové doby. Wagnerova revoluční architektura se výborně hodila i pro reakční politiky, jakými byl Georg Coch.
Na fasádách bylo upuštěno od klasických architektonických prvků. Hladký obklad z bílých mramorových desek ze Sterzingu připomíná bosáž a hliníkové “knoflíky“ jen zdánlivě fixují desky k fasádě. Ve skutečnosti jsou totiž duté a tvoří jen geometrizující ornament. Prosklenou kovovou markýzu nad vstupem podpírají subtilní kovové sloupky. Vstupní halu se širokým schodištěm zdobí po císařova busta – symbol starého mocnářství, na druhou stranu chůzi po schodišti ulehčovalo moderní zábradlí z aluminia. Kompletně prosklená hala s bankovními přepážkami, luxferová podlaha prosvětlující přízemní podlaží se sejfy a hliníkové výduchy vzduchotechniky byly na svou dobu též nevídanými počiny. Jedním z důvodů, proč se klient rozhodl pro Wagnerovu architekturu, byla také rychlost, nízké náklady a pozdější snadná údržba. Hliník byl velmi drahý materiál a tak, aby ušetřilo, obalovaly se jím prvky ze dřeva a kovů.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Otto,
ondrejcisler
06.03.09 01:22
pravda
Vích
06.03.09 10:46
Österreichische Postsparkasse
Václav
06.03.09 11:26
Web
Barbora
12.03.09 10:28
zobrazit všechny komentáře