Rodinný dům hat H

Rodinný dům hat H
Adresa: Engaru, Japonsko
Realizace:2015
Užitná plocha:59 m2
Zastavěná plocha:64 m2
Plocha pozemku:373 m2


Dům hat H se nachází na předměstí Engaru na severovýchodě ostrova Hokkaido. Klienti (manželé se dvěma dětmi), kteří měli velmi omezený rozpočet, se s žádostí o projekt obrátili na místního architekta Juna Igarashiho, jehož kancelář téměř výlučně staví na nejsevernějším japonském ostrově a nejlépe tak zná specifické místní podmínky. Chladné klima s mohutnými sněhovými srážkami vyžaduje, aby základy domů byly hluboké minimálně 90 cm. Igarashi se rozhodl zahloubit celé spodní podlaží. Základové pasy tak zároveň tvoří parapety a okenní otvory začínají na úrovni terénu. Dvoupodlažní dřevěný dům je založen na čtvercovém půdorysu o hraně 5,46 m. Obytná plocha horního patra je však rozšířena verandou vykonzolovanou 1,82 m po obvodu celé stavby. Plochá střecha je vykonzolovaná ještě o dalších 45 centimetrů a dům tak připomíná obrácenou pagodu. Suterénní část, kde se nachází veškeré hygienické zázemí, ložnice (šatna) a studovna (knihovna), je s horním obytným podlažím s kuchyní a jídelnou propojena prostřednictvím subtilního kruhového schodiště. V případě potřeby mohou obyvatelé domu díky dvoukřídlým francouzským oknům v kterékoli části expandovat na venkovní terasu a více něž si zdvojnásobit obytnou plochu. Na japonské poměry rozlehlém pozemku o rozloze 373 m² se kromě dvou venkovní automobilových stání nachází také malý dřevěný domek pro kola a zahradní techniku. Podlaha v místnostech je z březových prken a nosnou část tvoří prkna z jehličnanů. Konstrukce zůstala záměrně odhalená, aby si každý mohl přesvědčit o její jednoduchosti a logice.
0 komentářů
přidat komentář