Rodinný dům Černošice

Rodinný dům Černošice
Koncept
Jednopodlažní dům, půdorysně členěný objekt s plochou střechou. Propojení několika kvádrů s různou konstrukční výškou, uvnitř domu se tak ke slovu dostává princip gradace jednotlivých prostor. Bílá a šedá bosovaná omítka, otevřenost do zahrady, smysluplná dispozice. Nic víc.

Gradace
Ze vstupní haly, která má standardní světlou výšku, vstupujeme do hlavního obytného prostoru s kuchyní a jídelnou. Tento prostor je převýšený, s velkorysými prosklenými plochami, je tedy velmi světlý a vzdušný, ideální pro celodenní pobyt. Navazující chodba a celé soukromé křídlo má výšku standartní. "Princip gradace používáme velmi rádi, dá se tak přímo kouzlit s prostorem a jeho atmosférou. Přechod z převýšeného prostoru do pracovny a pokojů se standartní výškou navodí pocit bezpečí, lidé tak mohou v klidu relaxovat nebo se soustředit na práci," dodává arch. Miroslav Stach.

Dispozice
Půdorysně je dům poměrně členitý, mezi jednotlivé kvádry jsou zasazeny pobytové terasy, nebo tím vzniká kryté závětří domu.

Dispozičně je dům řešen jako 5+kk s garáží. Obytný prostor s kuchyní a jídelnou je velkoryse, ze tří stran otevřen do zahrady, na hlavní pobytovou terasu. Soukromé křídlo má dva dětské pokoje, které jsou vzájemně propojené velkými posuvnými dveřmi. "Rostou s dětmi – když jsou děti malé, mají jeden velký pokojíček na hraní, případně mohou mít v jednom pokoji hernu a ve druhém spaní. Až děti povyrostou, dveře nadobro zavřou a budou mít každý své soukromí," dodává arch. Jana Stachová.
Na konci traktu se nachází ložnice rodičů s šatnou a soukromou koupelnou.

Pracovna je přístupná rovnou ze vstupní haly. Majitelce, která zvládá jak péči o děti, tak práci ve svém oboru, umožňuje přijímat klienty, aniž by je musela provádět celým domem. Navíc je pracovna umístěna "v čele" domu, majitelka má tak ničím nerušený výhled na celou zahradu a tím dokonalý přehled o tom, co děti dělají.

Veškeré technické provozy – šatny, koupelny, technické místnosti - jsou koncentrovány při severní fasádě domu. Každá koupelna má okno, je tak zajištěn přísun denního světla i sem. Naopak všechny obytné místnosti se otevírají do zahrady. Prosklené plochy tvoří velmi výraznou část domu, aby nedocházelo k přehřátí, jsou řešeny v trojskle, a stínění je řešeno předokenními lamelami. Zastřešení terasy je řešeno ocelovou konstrukcí, na kterou bude doplněno baldachýnové zastřešení.

Zadání investora
Jednopodlažní objekt, převýšený prostor, velké prosklení do zahrady.
Interier byl řešen ve spolupráci s majiteli, jejich požadavkem byla tmavá dřevěná podlaha, vybrali konkrétní odstín. Výrazně se majitelé prosadili při výběru svítidel.

Interiér
Základním prvkem, od kterého se návrh interieru odráží, je masivní dřevěná podlaha ve tmavém odstíhu, kterou si majitelé velmi přáli.

Kuchyně je řešena sestavou s vysokými spotřebiči a úložnými prostory, která je zavěšena na stěně a podsvícena, čímž je umocněn dojem levitace v prostoru. V této sestavě se nachází skříňka s výklopnými dvířky, které se umějí schovat dovnitř, může tak být trvale otevřená, aniž by dvířka překážela. Je to prostor, kam lze uložit většinu spotřebičů - varná konvice, topinkovač, pekárna apod.

Pracovní plocha je řešena na širokém ostrůvku, se dřezem a speciální varnou deskou, která má v sobě integrovanou digestoř.

Jídelní stůl a konferenční stolky byly také vyráběny na míru a drží jednotný design.

Dominantním prvkem v celém obytném prostoru je knihovna, součástí které je předsazený panel pro umístění televize.

Dětské pokoje jsou řešeny jako kreativní prostor, kterému dominují popisovatelné panely, mezi které lze variabilně vsadit masivní dřevěné police. Děti toho rády využívají a stěny se tím každý den proměňují.

Koupelny jsou řešeny v neutrálních tónech hnědé a béžové, na stěnách se promítá kombinace hexagonových obkladů a cementové stěrky, na podlahách je stěrka také. V dětské koupelně jsou použity hexagony v několika odstínech.

Celým domem se prolínají tři materiály - dřevo dub, barva bílá a antracitová.

Výběr svítidel a osvětlení byl velkou doménou právě majitele domu, navíc jako fanoušek chytrých elektroinstalací má celý interier nespočet variant pro vytvoření konkrétní atmosféry.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od boq architekti