Rodinný dům Žabovřesky 02

Rodinný dům Žabovřesky 02
Adresa: Březinova 657/43, Žabovřesky, Brno, Česká republika
Investor:soukromá osoba
Projekt:2010–11
Realizace:2011–12
Užitná plocha:402 m2
Zastavěná plocha:182 m2
Plocha pozemku:1594 m2
Obestavěný prostor:1715 m3


Spoluautoři: Hana Kynčlová (interiér), Jan Tesárek (AD)
Spolupráce:
Jakub Finger, Mirka Svorová / ateliér PARTERO (zahrada); Tomáš Zelinka (stavebně-technické řešení); Pavel Hladík / Hladík a Chalivopulos s. r. o. (statika); Jitka Špondrová (požárně-bezpečnostní řešení); Ing. Martin Řezníček / TRASKO, a. s. (zdravotní technika, vytápění); Pavel Dočekal / KOMP (elektroinstalace); Vladimír Šoukal (rozpočet)
číst dále
Rekonstrukce prvorepublikové vily jako kontrast starého a nového. Přestavba poloviny dvojdomu do značné míry respektuje objem a členitost původní stavby. Zachovává a posiluje její nosnou strukturu a doplňuje ji o výrazné nové prvky, jako jsou prosklené arkýře či kubusy obytných místností, vsazené do střešní roviny. Ryze soudobá je potom navazující přístavba garáže se suterénní dílnou, která tvoří předěl mezi předzahrádkou a soukromou pobytovou zahradou za domem.
 
Dispoziční řešení
Hlavní obytné podlaží se nachází v úrovni ulice, ale díky svažitosti pozemku má i společenská místnost v suterénu přímou návaznost na zahradu. V přízemí je situován vstup, společenská část domu (kuchyň, jídelna, obývací pokoj, pracovna), sociální zařízení a samostatná garáž. V suterénu je umístěna společenská místnost s kuchyní a sociálním zařízením, vinný sklep, sauna, prádelna, kotelna a sklad. Pod garáží se nachází dílna se sprchovým koutem sloužícím k očistě psa. V prvním patře je navržena klidová část domu sestávající ze tří ložnic se zázemím, v podkroví se nachází hostinský pokoj, koupelna, hobby místnost a skladovací půdní prostor.
 
Konstrukční a materiálové řešení
Rodinný dům pochází z dvacátých let minulého století. Původní svislá nosná konstrukce z plných cihel byla v převážné míře zachována, zdivo bylo staticky zajištěno a případně doplněno novým, z keramických tvárnic. Dřevěné trámové stropy nad 1. a 2. NP i strop nad suterénem byly vyztuženy, krov sedlové střechy byl zčásti proveden nově, zčásti byl nahrazen ocelovou konstrukcí. V interiéru byla odstraněna a nahrazena řada původních prvků – nášlapné vrstvy podlah, vnitřní omítky, výplně otvorů, oplechování a vnitřní parapety, schodiště včetně podest a mezipodest, otopná tělesa, stoupačky a rozvody ústředního topení, vody, elektroinstalace a kanalizace. Objekt byl zateplen kontaktním zateplovacím systémem z minerálním vlny s tenkovrstvou omítkou v odstínech bílé a šedé.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od knesl kynčl architekti