De Sfinxen

De Sfinxen
Adresa: Gooimeerpromenade, Huizen, Nizozemí
Investor:Bouwfonds Wonen Noord-West
Projekt:1996
Realizace:2000-03


“U břehu jezera Gooimeer v Huizen je na vodě seřazeno pět tvarově výrazných staveb. Každá z budov obsahuje 13 bytů, které jsou uspořádány tak, aby si jeho obyvatelé mohli co nejvíce užít slunečních paprsků a okolí stavby. Výsledkem je zúžující se objem zachycující slunce velkými terasami ve zadní části stavby a panoramatickými okny obrácenými směrem na jezero. Budovy jsou obloženy hrubými neleštěnými hliníkovými pláty pohrávajícími si se zrcadlícími odstíny šedé nizozemské vody a počasí.” Neutelings Riedijk Architects



Pět 'sfing', každá obsahující třináct bytů, je uspořádáno tak, aby co nejlépe zužitkovaly svoje umístění a sluneční osvětlení. Každý z bloků se v půdorysu směrem do vody zúžuje, aby maximalizoval volný výhled na jezero jak z břehu tak z bytů samotných 'sfing'. Směrem nahoru je v každém z pater o jednu bytovou jednotku méně. Výsledný tvar je podobný sfinze s prosluněnými terasami situovanými na svažujících se 'zádech' tohoto bájného zvířete. Půdorysy penthousů jsou v každém z bloků jiné. Současně na vrcholu vznikly výrazné 'hlavy' vytvářející z dálky pozoruhodné panorama staveb. Sfingy stojí na břehu porostlým rákosím, které vytváří pozvolný přechod mezi vodou a terénem a současně je hydrofytickým filtrem pročišťujícím vodu. Svažující se betonové molo prořezává rákosí a spojuje sfingy s břehem. Po molu mohou jeho obyvatelé přejet autem a zaparkovat v podzemní garáži sloužících také jako základová vana pro horní stavbu. Fasády jsou obloženy stříbrnými vodorovnými pásy z plechu. Veřejné prostory byly navrženy jako nedílná součást celkového projektu domu. V průběhu celé stavby se hlavní chodba domu změní ve vyhlídkový bastion, příbojový břeh, náves, větrný balkon nebo rybářské molo.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Neutelings Riedijk Architects