Kulturní centrum Rozet

Erfgoedcentrum Rozet

Kulturní centrum Rozet
Adresa: Kortestraat 16, Arnhem, Nizozemí
Investor:Město Arnhem
Realizace:2013
Užitná plocha:12000 m2


Rozet představuje novou adresu pro řadu kulturních a vzdělávacích institucí v Arnhemu. Spojením knihovny, památkového úřadu, umělecké centra a odborné školy vznikla jedna z nejdůležitějších kulturních budov ve městě.

Spojení mezi historickým centrem a poválečnou dostavbou
Tvar a členění Rozet architektonicky odráží předěl mezi historickou a poválečnou městskou strukturou Arnhemu. Budova se nachází na spojnici mezi nádražím a Kerkplein (kostelním náměstím), která představuje nejdůležitější trasu v arnhemské čtvrti Rijnboog. Rozet se svým kulturně-vzdělávací náplní představuje pevný bod na této cestě a podněcuje další urbanizaci v této oblasti.

Vnitřní ulice jako rozšíření městské třídy
Kulturní centrum Rozet bylo navrženo jako prodloužení hlavní cesty mezi nádražím a centrálním náměstím s kostelem. Střed Rozet představuje zasklená vnitřní cesta, která prochází napříč všemi podlažími. Protáhlá veřejná chodba s řadou lákavých náměstí, která slouží jako vstupy do jednotlivých instituci a zároveň odráží vzájemné vztahy.
Občas se vnitřní ulice promění ve výstavní sál nebo vstupní halu, jindy slouží jako hlediště posluchárny nebo stupňovitá čítárna se studovnami. Tato vnitřní cesta je současně vidět z venku, kde programově tvoří vitrínu s obrazovkami, osvětlenými billboardy a knižními policemi přispívá k posílení veřejného prostranství na obou stranách.

Fasáda & identita
Průčelí Rozet má vyjadřovat veřejnou funkci domu. Tvoří ji písečně zbarvené svislé betonové prvky obalující celou budovu. Jednotlivé prvky obsahují drobné reliéfy a rozety dodávající fasádě texturu a veřejném významu s historickými souvislostmi. Na jedné straně slouží svislé sloupky jako pevné žaluzie, ale štíhlá vysoká okna zároveň umožňují proniknout dennímu světlu hluboko do interiéru.   

Trvale udržitelná stavba
Vhodná volba a kombinace technologií vytvořila z Rozet energeticky zodpovědnou budovu. Vnitřní ulice využívá přirozené  odvětrávání. Na střeše je vysázena zeleň. Jde o kombinaci vegetace a vodního zásobníku přispívajícího k úpravě vzduchu v budově. Z této zelené oázy uprostřed města mají prospěch také ptáci a hmyz. Na střeše jsou rovněž osazeny sluneční kolektory, které značnou měrou přispívají ke snížení energetické spotřeby domu. Instalace tepelného zásobníku jen potvrzuje, že Rozet je jednou z ekologicky nejšetrnějších staveb v Arnhemu.
Neutelings Riedijk Architects
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Neutelings Riedijk Architects