Administrativní budova Crystal

Administrativní budova Crystal
Adresa: Zásmucká 1, Vinohrady, Praha, Česká republika
Investor:GES REAL Prague Real Estate Invest, s.r.o.
Projekt:2007
Realizace:2015
Užitná plocha:13650 m2
Počet patera:14


Administrativní budova o 14 nadzemních podlažích s celkovou nabídkou 13 650 m2 pronajímatelné plochy má jednu z nejlepších pražských adres – nalézá se v žádané pražské lokalitě Vinohrady. Území samotné je urbanisticky velmi zajímavé. Vinohradská třída je zde z jižní strany tvořena tradiční blokovou zástavbou činžovních domů dodržujících stejnou výšku korunní římsy, druhá strana ulice je však vymezena v mírném svahu ustupujícími zelenými plochami Olšanských hřbitovů. Bloková zástavba byla původně ukončena nedořešeným malým náměstím, za kterým se nachází výrazná výšková dominanta.
Projekt řeší v nejužším urbanistickém smyslu právě dotvoření onoho náměstí a jeho doplnění o třetí (a poslední) fasádu. Hmota samotná je výškově komponovaná jako výškový mezistupeň mezi budovami přiléhajícími k náměstí. Tvarování hmoty přísně vychází z okolní zástavby a respektuje všechny stavby v okolí. Atika je zalomena podle výšky a tvaru atik sousedících domů a horní část objemu je ořezána tak, aby nenarušila kvalitu denního osvětlení a oslunění nově vzniknuvšího vnitrobloku. Při vyvíjení hmoty bylo pracováno s různě vysokými a různě tvarovanými pracovními modely, které byly průběžně prezentovány klientovi i úřadům. Finální návrh vyzněl jako pro místo nejvhodnější.
Nelze opomíjet ani výtvarnou stránku navrhované hmoty, která byť navržena prakticky a funkčně, vychází ze současné estetiky a doplňuje tak místo o novou estetickou a architektonickou vrstvu. Fasáda je řešena tak, aby podpořila téma lesklého blyštivého krystalu. Je z obdélníkového fasádního rastru, kde se pravidelně střídají okno s čirým zasklením s předsazeným panelem z hliníkového plechu ukrývajícím truhlík pro venkovní žaluzie. Šachovnicový rastr z předsazených panelů je použit rovněž na střešním plášti pro dosažení jednotného výrazu všech pohledově exponovaných ploch.
Podoba vstupu, nazývaného „jeskyně“, vychází ze záměru odlehčit hmotu, uvolnit parter a zvýraznit hlavní vchod na nároží.
Funkční využití počítá s využitím parteru pro vstupní halu a pro komerční plochy jednotlivých retailů. Ve čtyřech podzemních podlažích je umístěno parkování, skladové prostory a technické zázemí. Zbývající nadzemní patra jsou určena pouze pro administrativu. Vertikální komunikace v objektu jsou zajištěny dvěma schodišti a čtyřmi výtahy. Velkorysé prostory kancelářských ploch v Crystalu jsou ideální pro otevřené i dělené uspořádání kanceláří, v obou případech s přirozeným větráním.
13 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Hezký
vlado hrivňák
19.06.18 11:36
"Pahejl"
Dr.Lusciniol
20.06.18 09:41
Najít svého horšího!
šakal
20.06.18 01:52
Crystal
Lukáš Velíšek
21.06.18 09:09
zobrazit všechny komentáře