Vložil
Filip Šenk
11.02.2010 00:10
Zaha M. Hadid
Patrik S. Schumacher


zpět na článek
Editoři 20. čísla časopisu Harvard Design Magazine oslovili na jaře roku 2004 deset významných osobností z oblasti architektonické teorie a položili jim 9+1 otázku týkající se současnosti a budoucnosti architektury. Z odpovědí respondentů, mezi kterými byli Stan Allen, Peter Davey, Andrés Duany, Hal Foster, Kenneth Frampton, Zaha Hadid a Patrik Schumacher, David Leatherbarrow, Martha Schwartz, Paul Shepheard a Michael Sorkin, nás nejvíce zaujaly myšlenky jediné dvojice mezi oslovenými. Odpovědi Zahy Hadid a Patrika Schumachera vám nyní zprostředkováváme.
6 komentářů
design
Jiri K.
| 11.02.10 09:48
Myslim, ze by design mohl byt prelozen i jako "navrhovani". Ale je to pouze muj subjektivni nazor.
ptydepe
Vích
| 11.02.10 11:53
Na mne to působí zejména jako marketingové ptydepe jak uspět na čínském realitním trhu.
"... od primárního cíle našeho zkoumání možností vybavenosti naší disciplíny ke zvládnutí společenské komplexnosti. " - to už s avantgardou nic společného nemá.
...
asterix
| 11.02.10 02:18
nemá to s kulturou - tedy i architekturou nic společného.
je to jen prostředek, jak prodat svůj nesmysný artikl.
být či nebýt ?
Martin Cviček
| 11.02.10 02:15
dýchat či nedýchat? jíst či nejíst? stavět fotovoltaiku či nestavět fotovoltaiku? byt ma*óg nebo nebýt ma*ór? osidleme Mars !!! právě sem se koukal na obrázky z MER opportunity rover a říkam si že za pár let začneme stavět hrady na Marsu. :D
Ad Vích
| 14.02.10 08:17
Jsem téhož názoru. Význam a smysl klíčových uměleckohistorických pojmů 20. století jako: avantgarda, intelektualismus kontra hlavní proud v umění, ... se nebezpečně vyčerpaly a jsou dnes spíše matoucí slupkou, prázdným pseudointelektuálním reklamním tahákem... Současným akademismem je negace jakéhokoliv řádu, prvoplánovitá avantgardnost, myšlení a posuzování v pojmech a normách moderny a funkcionalismu - totalita avantgardy, převládající ikonoklasmus - minimalismus architektonické tvorby (odtržení umění a uměleckých řemesel od architektury a tím i od každodenního životního stylu), chaos a ztráta ideové koncepce, striktní rezignace na předmodernistické tradice a estetiku...
ad vích a ad anonym
Miloš Munzar
| 16.02.10 01:06
naprostý souhlas, hezky řečeno.
Přidat nový komentář
Diskusní příspěvky vyjadřují stanoviska čtenářů, která se mohou lišit od stanovisek redakce. Všechny příspěvky musí být schváleny redaktorem dříve než budou zveřejněny.
Redakce archiweb.cz ctí v maximální možné míře svobodu slova, nicméně ve výjimečných případech si vyhrazuje právo smazat nebo opatřit komentářem příspěvek, který se netýká tématu diskuse, porušuje platné zákony ČR nebo dobré jméno portálu, obsahuje vulgarismy nebo má reklamní charakter.