Projednání návrhu územního plánu Brna se posouvá na 17. června

Vložil
ČTK
02.04.2020 07:50
Brno


Brno - Vedení Brna se s ohledem na nouzový stav a jeho pravděpodobné prodloužení rozhodlo stanovit nový termín pro veřejné projednání návrhu územního plánu na 17. června. Původně se mělo konat 6. května. Posouvá se i termín podávání připomínek do 24. června. Město chce také umístit plány fyzicky na úřady všech městských částí, aby lidé, kteří návrh nechtějí studovat na internetu, nemuseli na magistrátní pracoviště v Kounicově ulici, uvedl v tiskové zprávě radní Filip Chvátal (KDU-ČSL).


Město k posunu termínu přistoupilo i na popud ministerstva vnitra po stížnosti Petra Firbase, který zastupuje část veřejnosti při projednávání různých územně plánovacích dokumentů na jižní Moravě. V současném nouzovém stavu, kdy lidé mají absolvovat jen nejnutnější cesty, nemají možnost jet se podívat na návrh plánu na magistrát.

Město návrh zveřejnilo dle plánovaného harmonogramu 24. března a s dalšími kroky se snaží neotálet vzhledem k tomu, že plán musí být vydaný nejpozději do konce roku 2022. Zároveň se tím otevře prostor pro další rozvoj města, protože současný plán z roku 1994 s řadou aktualizací už jej neumožňuje v plné míře.

Podle Chvátala je co nejdřívější vydání plánu důležité i pro zvýšení možnosti investic nejen ve stavebnictví, které budou potřeba po současných opatřeních výrazně tlumících ekonomiku.

Zatím také nejde předvídat ukončení současných restriktivních opatření, podle Chvátala je však nutné s ohledem na další harmonogram přípravy územního plánu nutné projednat návrh do začátku letních prázdnin. "Ve spolupráci s vedením městských částí a neziskovým sektorem také uděláme maximum pro zjednodušení přístupu k návrhu nového územního plánu. Oslovíme starosty s nabídkou poskytnutí výkresů v čitelném měřítku a doprovodných textů pro vystavení na jejich radnicích. Řešíme také, jak zjednodušit podávání připomínek a námitek či podepisování archů kandidátů na zástupce veřejnosti," uvedl Chvátal.

Druhé veřejné projednání je nyní naplánované na polovinu roku příštího. "Bude se projednávat upravený návrh, do kterého už zapracujeme aktualizaci Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje, stanoviska dotčených orgánů a námitky a připomínky občanů," uvedl ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček, jež návrh zpracovala.
0 komentářů
přidat komentář

Související články