Obnova Karlova náměstí v Třebíči by měla začít letos na podzim

Vložil
ČTK
17.01.2020 14:05
Třebíč

RAW

Třebíč – V Třebíči by měla na podzim začít dlouho připravovaná obnova centrálního Karlova náměstí s rozlohou přes dva hektary. Projektová dokumentace potřebná pro vydání stavebního povolení by měla být hotová do konce února. Vyplyne z ní i harmonogram prací a předpokládané náklady, řekl ČTK starosta Pavel Pacal (Pro Třebíč). Podle dřívějších informací počítá město na obnovu náměstí v hrubých odhadech s částkou okolo 100 milionů korun.


Obnova náměstí bude podle starosty jednou z největších investičních akcí v Třebíči za poslední léta. V návrhu letošního rozpočtu na ni má radnice vyčleněných prvních pět milionů korun. Vykoupit se také chystá pozemek, který na náměstí jako jediný není v majetku města. Jde o 18 metrů čtverečních chodníku u jednoho z domů. "Myslíme si, že z hlediska všech aktivit, které na Karlově náměstí probíhají, není úplně ideální, aby tam 18 metrů patřilo někomu jinému," řekl Pacal.

Podle starosty jde o starou záležitost, na niž se přišlo až při digitalizaci na katastrálním úřadu. Pruh pozemku se kdysi uvolnil při přestavbě domu, teď patří dvěma majitelkám. "Myslím si, že i ony samy byly překvapeny, když se přišlo na to, že vlastní 18 metrů na náměstí v Třebíči," podotkl Pacal. Pozemek nebude levný, rada města tento týden projednala jeho odkoupení za cenu 6000 korun za metr čtvereční. Konečné slovo bude mít městské zastupitelstvo.

Radnice už uvažuje i o jiném místě pro pořádání letošních vánočních trhů. Vzhledem k tomu, že na náměstí bude potřeba rekonstruovat technické sítě, kterých tam je hodně, nelze podle starosty udělat kompletně práce třeba na čtvrtině náměstí a pak pokračovat jeho další částí. "Zatím není možné říct, jak to opravdu bude vypadat. Čekáme, až bude k dispozici projektová dokumentace," řekl.

Projekt na náměstí počítá s úpravami povrchů, změnou organizace dopravy, zřízením odpočinkových ploch u nových kašen, obnovou mobiliáře, osvětlení i zeleně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články