Lesy ČR chtějí na své sídlo v červenci vyhlásit soutěž architektů

Vložil
ČTK
09.06.2016 08:25
Hradec Králové

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) by chtěl v červenci vyhlásit architektonickou soutěž na návrh dřevěného sídla podniku v Hradci Králové. Soutěž bude mít dvě kola a její podmínky dnes schválila mezinárodní porota. Stavba by mohla být hotová v roce 2020. ČTK to řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Cenu stavby podnik dříve odhadl na přibližně čtvrt miliardy korun. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi, podnik ročně vykazuje zisk v miliardách korun.

Administrativní centrum by podle představ Lesů ČR mělo být příkladnou ukázkou využití dřeva ve stavebnictví a současně vhodnou propagací dřeva jako trvale udržitelné suroviny. Projekt by měl vynikat i nízkou spotřebou energie, měl by využívat všechny obnovitelné zdroje energie. V Česku podle Lesů ČR obdobný administrativní objekt ze dřeva pro asi 200 pracovníků dosud nestojí.

"Poté, co schválí podmínky Česká komora architektů, můžeme soutěž o návrh vyhlásit. Předpokládáme, že to bude v červenci. Očekáváme velký zájem tuzemských i zahraničních architektů," uvedl generální ředitel LČR Daniel Szórád, který je i místopředsedou poroty. Předsedkyní poroty byla zvolena dánská architektka Dorte Mandrup-Poulsenová, členem poroty je také hradecký primátor Zdeněk Fink.

Nové dřevěné sídlo má nahradit současnou nevyhovující budovu z panelů ze 70. let minulého století. Objekt, který byl v minulosti sídlem Východočeských státních lesů, je podle LČR staticky nestabilní, není zateplený, nemá vzduchotechniku a většina kanceláří již dnešním standardům nevyhovuje.

Spolu se stavbou dřevěného sídla a zvažovanou rekonstrukcí jedné z novějších budov v areálu Lesů ČR ve čtvrti Nový Hradec Králové je součástí projektu také stavba parkoviště a veřejného parku. Porota bude posuzovat ekonomické i energetické hledisko stavby.

Výsledky prvního kola soutěže by měla porota vyhlásit letos v říjnu. Do druhého kola postoupí pět návrhů. Tři nejlepší by měla porota zveřejnit v únoru 2017 a následně začít jednat s vítězem soutěže. Poté by LČR vypsaly další soutěž na projekt a dodavatele stavby a začaly pracovat na územním řízení a stavebním povolení. Pokud by vše šlo podle plánu, stavba by mohla začít v polovině roku 2019 a v následujícím roce by mohla být hotová.

Lesy ČR v Hradci Králové sídlí od svého vzniku 1. ledna 1992.
0 komentářů
přidat komentář

Související články