Jurečka chce mít stavební řízení v rozumné míře funkční v řádu týdnů

Vložil
ČTK
01.10.2024 17:40
Praha

Praha - Vicepremiér Marian Jurečka pově- řený vedením ministerstva pro místní rozvoj (MMR) chce mít digitalizované stavební řízení v rozumné podobě funkční v řádu týdnů. Posílí tým, který na systému pracuje, a bude pravidelně komunikovat s uživateli systému na stavebních úřadech. Jurečka, který do čela MMR nastoupil po odvolání Ivana Bartoše (Piráti) kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení, to dnes řekl novinářům.


"Mým úkolem je nastavit resort tak, aby byl schopný dělat konkrétní kroky pro to, aby se nám systém podařilo zprovoznit a zfunkčnit pro úředníky stavebních úřadů. Naše mise tady je, aby MMR jako gestor této problematiky bylo schopné začít věci řídit a organizovat samo za sebe. S tím souvisí také posílení a dobudování týmu, což je záležitost příštích týdnů," řekl Jurečka. Náměstkem na MMR zodpovědným za digitalizaci stavebního řízení včetně jednání s dodavateli se podle něj stane Karel Trpkoš, vrchní ředitel sekce informačních technologií z ministerstva práce a sociálních věcí, které Jurečka vede jako ministr.

Trpkoš na tiskové konferenci popsal plán dalšího postupu. Během dnů, maximálně týdne chce v kontaktu se stavebními úřady nastavit metodiku a postupy v digitalizovaném systému, aby úředníci věděli, jak v něm efektivně pracovat. Jurečka doplnil, že dnešní videokonference s pracovníky stavebních úřadů zahájí pravidelnou komunikaci, z úřadů chce dostávat zpětnou vazbu od uživatelů systému.

Možnost pro úředníky vrátit se k práci se systémy používanými před digitalizací by měla být po legislativní úpravě zhruba do dvou měsíců, řekl Trpkoš. Jurečka předpokládá, že na tento návrh ve Sněmovně dojde kolem 21. října, řekl. Projednat ho pak musí ještě Senát a podepsat prezident. O opětovném zavedení možnosti pro úředníky používat i dřívější systémy mluvil dřív ministr dopravy Martin Kupka (ODS), kterého vláda pověřila koordinací digitalizace stavebního řízení.

Zlepšení fungování digitalizovaného stavebního řízení se podle Trpkoše předpokládá ve dvou krocích. Deset až 12 týdnů potrvá dostat systém do stavu, který úředníkům umožní vykonávat procesy v mezích možností efektivně. Peníze na systém z Národního plánu obnovy podle Jurečky nejsou ohrožené, protože po těchto 12 týdnech už by mělo být možné Evropské komisi prezentovat zkrácení lhůt ve stavebním řízení. Cílový stav s plně funkčním digitalizovaným stavebním řízením Trpkoš předpokládá za 12 až 18 měsíců, tento odhad se bude podle něj zpřesňovat.

Termíny dalších prací podle Trpkoše vyplynou z analýzy současného stavu, například u geoportálu, který v současnosti není plně funkční. "Předběžně, a prosím říkám velmi předběžně, bychom byli rádi, kdybychom znali, jestli se nám podaří ho (geoportál) dokončit do konce roku," řekl.

Svoje působení na MMR berou Jurečka i Trpkoš jako nezbytný čas pro stabilizaci digitalizovaného stavebního řízení, než MMR přebere jmenovaný ministr. Premiér Petr Fiala (ODS) dnes uvedl, že o trvalém obsazení místa chce mít jasno do konce tohoto týdne. Kandidáta navrhne hnutí STAN, potvrdil premiér. Piráti po odvolání Bartoše opustili vládu.

Stavební řízení je digitalizované od 1. července, v nové podobě čelí kritice pracovníků ze stavebních úřadů, stavebníků, samospráv i sněmovní opozice. Oslovení zástupci stavebních úřadů dříve pro ČTK uvedli, že návrat k dřívějším systémům vítají a považují ho za správný krok. Stále v něm vyřizují staré žádosti a systém je podle nich připraven i na novelu stavebního zákona. Práci v digitalizovaném systému přes jeho úpravy nadále považují za komplikovanou a zdlouhavou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články

0 včera | Stanjura: Úprava k digitalizaci stavebního řízení bude hotova do několika dní
0 25.09.2024 | Fiala: Analýza k digitalizaci byla zdrcující, nevznikla na žádné zadání
0 24.09.2024 | Developeři: Komunikace s Bartošem byla nešťastná, proces digitalizace podcenil
0 24.09.2024 | ČKA: Odvolání Bartoše bylo nevkusné, Kupka si s digitalizací poradí
0 12.09.2024 | Digitalizace stavebního řízení se nelepší tak rychle, jak by premiér chtěl
0 09.09.2024 | Zakázka na rozvoj informačního systému pro stavební úřady bude stát 24 mil. Kč
0 13.08.2024 | MMR opět upravilo systémy stavebního řízení, lze načítat vlastníky z katastru
0 12.08.2024 | Úředníci stavebních úřadů zvažují kvůli digitalizaci odchod, jiní stávku
0 09.08.2024 | Ombudsmanovi se množí stížnosti stavebních úřadů na digitalizaci, žádá nápravu
0 08.08.2024 | Svaz obcí žádá opravu zásadních chyb v systému stavebního řízení do 20. srpna
0 06.08.2024 | Bartoš řešil s tajemníky radnic systém stavebního řízení, slíbil doplnění šablon
0 04.08.2024 | Bartoš má podle koaličních poslanců čas napravit stavební řízení do konce srpna
0 03.08.2024 | Bartoš hájí stavební řízení, o potížích chce mluvit v koalici Jurečka
0 31.07.2024 | Do systému stavebního řízení se nepřihlásilo 500 ze 1400 úřadů a orgánů
0 31.07.2024 | Komora: Nefunkční digitalizace ohrožuje existenci některých ateliérů
0 18.07.2024 | Starosta Nového Boru Dvořák se kvůli stavebnímu zákonu obrátil na Bartoše
0 02.07.2024 | Část stavebních úřadů má potíže s novým portálem, podle státu je ale funkční
0 01.07.2024 | Pražské stavební úřady měly problémy s novým systémem stavebního řízení
0 01.07.2024 | Úřady se nového stavebního zákona obávají, kritizuje se zavedení digitalizace