Home for Life v dánském Aarhusu od AART Architects

První CO2 neutrální rodinný dům postavený na principu aktivního domu.

22.12.2009 14:15
VELUX Česká republika, s.r.o.

AART Architects

“Home for life“ je první realizací z projektu „VELUX Model home 2020“. Tento projekt si klade za cíl být aktivní součástí vývoje trvale udržitelných budov, definovat budoucí požadavky na stavební konstrukce a spustit diskusi o dalším vývoji stavební produkce.

Projekt zahrnuje návrh a výstavbou šesti domů v pěti zemích Evropy. Tyto domy -  experimenty jsou postaveny na principu „aktivního domu“ - domu s nízkou energetickou náročností, zdravým vnitřním prostředím, prosvětlením a kvalitním architektonickým řešením. Jedná se o zkušební laboratoře, kde budou jednotlivé parametry, principy a postupy zkoumány v reálném prostředí života. Domy vycházejí ze znalostí stavby pasivního domu, kromě požadavku na energetickou náročnost však kladou důraz na maximální uživatelský komfort obyvatel a ohleduplnost k životnímu prostředí (celkovou uhlíkovou stopu budovy). Jednotlivé domy budou ve svém výrazu maximálně reagovat na prostředí (zemi) ve kterém vznikají, některé budou zaměřeny na problematiku rekonstrukcí.

Tento experiment - „stroj na energii“ - je postaven ve formě obvyklé rezidenční výstavby v Dánsku. Dům je šetrný k životnímu prostředí a umožňuje pohodlný život svých obyvatel.
Dynamická obálka domu umožňuje přizpůsobení domu životu jeho obyvatel a současně i proměnám ročních období. Dům je maximálně prosluněn, plocha oken představuje 40 % podlahové plochy. Všechny místnosti v domě mají okna orientovaná minimálně na dvě světové strany, aby mohly aktivně využívat veškerý potenciál slunce a čerstvého vzduchu. Dům je vybaven automatickým řízením stínění a větrání, napojeným na domovní meterologickou stanici pro dosažení teplotní pohody, pohodlí obyvatel i úspor energie.
Dům je postaven jako dřevostavba. Veškeré materiály použité při stavbě byly vybírány s ohledem na emise CO2 potřebné k jejich výrobě.

Celková spotřeba energie je minimalizována a je pokryta z obnovitelných zdrojů instalovaných v budově samotné. Energetická bilance domu končí přebytkem a zhruba za 30 let vrátí zpět do sítě energii potřebnou k jeho výstavbě a k výrobě materiálů  ze kterých je postaven.

Energetické vybavení domu
  • Fotovoltaické články, solární kolektory, tepelné čerpadlo.
  • V zimních měsících (počítáno cca tři měsíce v roce) bude využíván systém řízeného větrání s rekuperací, po zbytek roku je využíváno přirozené větrání, a tím dochází k úspoře energie.
  • Kontrolní systém domu snižuje spotřebu energie a zajišťuje dobré vnitřní klima
Využití denního světla bylo optimalizováno pro zajištění zdraví a dobré pohody obyvatel, jakož i na minimalizaci spotřeby elektrické energie pro svícení během dne. Plocha oken činí 40 % plochy podlahy s okny umístěnými ve všech čtyřech fasádách (na rozdíl od obvyklých 20–25 %), stejně jako na střeše s cílem zajistit dostatek denního světla distribuovaného do hloubky dispozice.

Výpočty versus realita
„Home for Life“ má již od 1. července své obyvatele – čtyřčlennou rodinu Simonsenových. Simonsenovi vyšli jako vítězové z výběrového řízení, jehož cílem bylo najít vhodnou „testovací rodinu.“ Po dobu jednoho roku bude dům měřen z hlediska spotřeby energií a naše testovací rodina, jejíž tři členové jsou astmatici, bude sledovat, zda bydlení v domě, který byl postaven na základě požadavku zdravého vnitřního prostředí, bude mít vliv na jejich zdravotní stav. Tyto výsledky pak budou k dispozici na webových stránkách projektu www.velux.com.