Jihlava chce prodat bývalá kasárna ministerstvu obrany na výcvik aktivních záloh

Publisher
ČTK
24.04.2024 07:00
Czech Republic

Jihlava


Jihlava - Jihlava chce prodat bývalá kasárna v Pístově ministerstvu obrany. Sloužit by pak měla pro výcvik aktivních záloh. Město by mělo za přibližně sedmihektarový areál dostat 44,9 milionu korun, což je cena určená znaleckým posudkem. Pro záměr dnes zvedlo ruku 32 jihlavských zastupitelů, jeden hlas byl proti. Tři zastupitelé se hlasování zdrželi.


"Je to záměr," uvedl náměstek primátora Martin Laštovička (KDU-ČSL) k dnešnímu materiálu. Dodal, že po schválení ministerstvem bude zastupitelstvu města předložena smlouva o prodeji areálu.

O kasárna měl v minulých letech zájem také hasičský záchranný sbor. Podle dřívějších informací tam chtěl zřídit republikové výcvikové a vzdělávací centrum pro složky integrovaného záchranného systému. Vyjednával s městem darování nemovitostí. Před rokem se ale radnice dověděla, že hasiči od záměru ustoupili.

Město pak jednalo o využití s dalšími zájemci. Kromě armády mezi nimi byly energetické firmy, které ale nepředložily konkrétní nabídku. Zajímaly se o pronájem pro osazení solárních panelů. "To byly jediné nabídky," řekl primátor Petr Ryška (ODS). Uvedl, že aktivní zálohy teď jezdí trénovat jinam. "A samozřejmě i v případě třeba nějaké kalamity ... budeme mít po ruce lidi, kteří nám můžou pomoci. Takže nám to přišlo jako velmi dobré," řekl. Doplnil, že areál chátrá a armáda by ho opravila.

Podle zveřejněných podkladů se jednání týkala i bezúplatného převodu kasáren s tím, že by se ministerstvo podílelo na souvisejících investicích, například na vybudování kanalizace a dopravního napojení v Pístově. Zástupci armády podle radnice uvedli, že jsou ochotní areál odkoupit, ale nechtějí se zavazovat k investicím. "Že vlastně ani neví, jaké by byly," uvedl primátor.

"My budeme proti. Pokud by to bylo využito Armádou České republiky, tak s tím problémy nemáme. Ten objekt si vyžaduje někoho, kdo o něj bude pečovat," uvedl opoziční zastupitel Petr Paul (SPD s podporou Trikolory). Zároveň řekl, že se město vzdá nad areálem kontroly. "Neradi bychom viděli, aby tady byly trvale umístěny, byť spřátelené, ale cizí vojenské jednotky," řekl.

"Pokud by sem přišli naši spojenci z NATO, tak je tady budu daleko raději vidět než Rusy," uvedl zastupitel Zdeněk Faltus z koaličního hnutí ANO.

Areál s budovami dostalo město bezplatně v roce 2011 od obce Rančířov. Obec převzala kasárna od státu a Jihlavě podle dohody předala část ležící v jejím katastru.
0 comments
add comment