Jednoduchá idea a přesto silný efekt: „ledové útržky“ na fasádě centrály tchajwanského výrobce fotovoltaických modulů

11.06.2019 14:00
Sto s.r.o.

Hans Hollein

Profesor Hans Hollein, rakouský architekt a autor budovy centrály a výrobního závodu výrobce fotovoltaických modulů Eton Solar Tech ve městě Tchaj-nan na jihozápadě ostrova Tchaj-wan, své dílo okomentoval takto: "Nový výrobní závod na výrobu fotovoltaických modulů je velmi koncentrovaná a kompaktní stavba. Dvě velké kostky (každá o rozměrech 50 x 50 x 50 m) pronikají do sebe, jedna s převahou skla, druhá pevná a robustní, jedna zapuštěná do země, druhá vznášející se vzhůru. Obě dohromady tvoří skulpturální dílo, umístěné v těsné blízkosti umělého jezera uprostřed parku."

Jeden odstín a tři textury vytváří dojem rozlámaného ledu

Odvětrávaná předsazená fasáda s omítkou na povrchu má do očí bijící podobu: frézované linie oddělují polygonální plochy a tři různě hrubé textury kreativních omítek StoSignature vytvářejí po celém povrchu vzory světla a stínů. Jednoduchý nápad s pozoruhodným efektem a pouze jedním barevným odstínem metalizujúciho, vysoce odolného nátěru na bázi čistého akrylátu Sto-Color Metallic: chytrý výběr textur a odlišné odrazy povrchů vytvářejí dojem, připomínající rozlámaný led. "Ledové útržky" jsou čistě odděleny frézovanými spoji.

Objednejte si bezplatné vzorky StoSignature

První krok k omítkám StoSignature je jednoduchý – na stránkách www.sto.cz/fasady vyplňte registrační formulář a společnost Sto vám bezplatně zašle vzorky vybraných povrchů StoSignature. Na vlastní oči se přesvědčíte, že s tímto systémem kreativních omítek je možné téměř vše.

Investor: Eton Solar Tech.Co. Ltd, Tchaj-nan, Tchaj-wan
Architekt: Prof. Hans Hollein, Vídeň, Rakousko
Realizace: Adam Chen, Taipei, Tchaj-wan, 2008

Kompetence Sto:
omítka Stolit® MP, kombinovaná s efektem: jemná textura Fine 40, nátěr Sto-Color Metallic
omítka Stolit® K 1.5, kombinovaná s efektem: standardní textura Standard-K, nátěr Sto-Color Metallic
omítka Stolit® Effect, kombinovaná s efektem: hrubá textura Rough 10, nátěr Sto-Color Metallic

Foto: Light House Image