Hravá fasáda na střední škole, Kisa, Švédsko

25.03.2015 10:50
Cembrit a.s.

Vláknocementové fasádní  desky Cembrit Zenit umožňují architektům plně využít vlastní kreativity. S hravostí  navržená fasáda s využitím loďového krytí v netradiční podobě je toho výborným důkazem.
Střední škola Värgårdsskolan stojí  ve městě Kisa v jižní části Švédska. Tato škola slouží jako místo setkávání a také jako komunitní centrum pro mladé lidi z tohoto města a jeho okolí.

Během posledního roku prošla škola důkladnou rekonstrukcí a renovací. Cílem renovace bylo vytvořit  nejlepší možné prostředí pro vzdělávání a to prostřednictvím využití moderního a pohodlného vybavení školy.
Rekonstrukce, která zahrnovala i vnější prostředí školy a přístavbu, byla dokončena v létě roku 2014.

Původní budova je postavena z cihel. Vláknocementové fasádní desky Cembrit byly pro tým studia Tengbom jasnou volbou již od počátku. Pro architekty bylo důležité materiálově odlišit a zároveň sladit fasády staré a nové části školy. Fasádní desky Cembrit Zenit tento požadavek přesně splnily.

"Škola je postavena z cihel a my jsme chtěli přizpůsobit nové fasádní desky stávajícímu materiálu. Proto jsme zvolili fasádní desky Cembrit Zenit, které naše požadavky splnily jak barvou, tak tvarem" říká Anders Svensson za studio Tengbom.

A právě specifický způsob kladení fasádních desek vytváří neobvyklý hravý dojem, kterým na nás fasáda působí. Je vlastně využito klasického loďového kladení, ale namísto dlouhých úzkých pruhů fasádních desek jsou použity desky obdélníkového tvaru orientovaného na výšku. Ty jsou pak navíc vzájemně posunuté vždy o polovinu výšky desky. Výsledný efekt je velice zajímavý.

Architekt Anders Svensson dále doplňuje, že další  inspirací pro něj byl tradiční roubený kostel v Notoddenu v Norsku, který má pro tuto lokalitu a danou dobu typický výrazný "vzorovaný" vzhled. Ten architekti použili jako vzor při návrhu fasády  přístavby střední školy.

Stavba je aktuálně nominovaná na Švédské cenu architektury.

Souhrnné informace:
Projekt: Värgårdskolan
Adresa: Östgötagatan 8, Kisa, Švédsko
Architekt: Tengbom Arkitekter, Linköping
Dodavatel: Jens-Åke Bygg AB
Produkt: Cembrit Zenit, Pluto

Cembrit Zenit
Cembrit Zenit, jsou do hmoty probarvené desky se zcela jednotným barevným povrchem. Jedinečná kombinace probarvené desky a 100% neprůhledného akrylového nátěru, zajišťuje probarvené desce hladký a homogenní povrch. Desky jsou k dostání v 16ti základních odstínech, mezi kterými je v nabídce také na trhu nejčernější odstín vláknocementových desek, Erebus. Desky vynikají svojí vysokou pevností a nenáročnou údržbou.
Fasádní desky Cembrit Zenit jsou velice odolné vůči povětrnostním vlivům a tudíž odolné vůči plísním, řasám, vodním skvrnám a běžným nečistotám. Další výhodou do hmoty probarvených desek ve spojení s kompaktním nátěrem, je jejich schopnost minimalizovat viditelné škrábance na povrchu desek.

Desky Cembrit Zenit jsou vhodné pro širokou oblast použití od velkých komerčních objektů až po fasády, štíty i podbití rodinných domů.