Rodinný dům s výhledem v Berouně

Rodinný dům s výhledem v Berouně
Project:2013
Realization:2015
Built Up Area:218 m2


fotograf: Jiří Ernest
Parcela
Jelikož se oblast Berouna rozkládá v poměrně zvlněné krajině, je zde možné nalézt krásné parcely s jedinečnými výhledy. To je také případ tohoto pozemku. Nabízí přehledný pohled na celé údolí Berouna a přilehlých kopců. Parcela samotná je mírně ve svahu, nicméně umožňuje umístění domu bez výraznějších reakcí na terén. Tvarově je parcela obdélníková s dostatečnou výměrou, která neomezuje návrh domu. Příjezd na parcelu je podél jihozápadní strany pozemku. Tímto směrem se také nacházejí nejlepší výhledy na město.

Architektura domu
Základní myšlenkou domu je tvarová jednoduchost a optimalizace pro maximální úspornost vytápění. Na první pohled se dům jeví jako velice svérázný, nicméně se dá rozdělit na 2 základní hmoty. Hlavní obytná, která má základní tvar krychle na 2 patra (tedy minimum ochlazovaných ploch) a přízemní hmota s technickým a skladovým zázemím.
Výrazným prvkem je stínící konstrukce, která ve formě linky hravě probíhá celým domem, mírně jej deformuje (ať už se jedná o okna a nebo sešikmení střechy) a vytváří z triviálního domu zajímavou kompozici. Stínící prvek je navržen tak, aby byl maximálně užitný v místech s jižní orientací velkých prosklených ploch, které jsou exponované slunci. Naopak na severní fasádě domu prvek stínění chybí úplně a je zde připomínán pouze sešikmenými okny dle ostatních pohledů.
Dispozice přízemí je řešena maximálně přehledně. Po vstupu do domu se přímou linií s návazností na šatnu a garáž dostáváme do denní zóny a pokračujeme dále až k pracovně a WC se zakončením francouzským oknem, tedy vizuálním pokračováním komunikace až na zahradu. Hlavním prostorem je obývací pokoj s maximálními výhledy do údolí a dále kuchyní s jídelnou na severní straně. Prostor celý je otevřen a rozdělen pouze zdí se schodištěm, které tvoří významný designový prvek.
V horním patře se nachází klidová zóna s klasickým uspořádáním, tedy na prosluněné straně dětské pokoje a na severovýchodě ložnice.
Celá stavba působí individuálním dojmem vzbuzující vášně a je přímou reakcí na klienta s otevřenou myslí a nadšením pro netradiční řešení.
0 comments
add comment

more buildings from Master Design s.r.o.