Rodinný dom Hainburg an der Donau

Rodinný dom Hainburg an der Donau
Project:2015-16
Realization:2016-17
Built Up Area:162 m2
Site Ares:1200 m2


Investorom rodinného domu je jeden z dvojice architektov A3UM ateliér. Úzky svahovitý pozemok sa nachádza priamo pod lesom, s výhľadom na Dunaj.
Architektonický koncept reaguje na prostredie, ovplyvňuje ho a dotvára. Tvar domu kopíruje sklon pozemku. Minimalizuje potrebu terénnych úprav.
Pri pohľade zo svahovitej záhrady je dom takmer neviditeľný - vegetačná strecha splýva s okolím. Pozemok je v priamom kontakte s lesom, dom sa snaží čo najviac zapadnúť a nerušiť.
Hnedá preglejková fasáda, drevená terasa a hrdzavé oceľové konštrukcie vytvárajú unichromatickú farebnú schému splývajúcu s lesom.
Dispozícia minimalizuje miestnosti na to najnutnejšie. Skoro na hranici obvyklosti. Avšak priestorovo veľmi čisté a zrozumiteľné riešenie. Nenájdeme tu žiadne závetria, zádveria, komory ani šatníky. Iba skriňovú chodbu otvárajúcu sa do priestoru pracovne a občasnej hosťovskej izby, dve spálne a kúpeľňu. Denná časť pozostáva zo spojeného priestoru obývacej izby, jedálne a kuchyne. Vstupuje sa z terasy priamo do kuchyne. Garáž nahrádza parkovacia plocha pod konzolou hlavnej obytnej časti. Skoro vzor striedmosti v porovnaní s tým, ako stavia väčšinová populácia.
Na kryté státie v suteréne nadväzuje rozmerný príručný sklad. V nadzemnej časti, ktorá má tri úrovne je obývacia izba, vstup a kuchyňa s jedálňou, z ktorej sa vychádza na drevenú terasu. Tá po odsunutí presklenej steny rozširuje v letných mesiacoch obytný priestor smerom do záhrady.
Prvú úroveň ukončuje kúpeľňa, ktorá je rovnako ako fasáda obložená exteriérovou hnedou preglejkou. "Je to náš obľúbený materiál. Najmä vďaka jeho odolnosti a 'bezúdržbovosti,'" dopĺňajú architekti. Na druhej úrovni je detská izba a pracovňa (hosťovská izba). Pracovňa splýva s priestorom chodby, presvetľuje ho. Aj vďaka tomu hlavná kounikačná spojnica pôsobí ako svetlá a otvorená obytná zóna. V prípade potreby sa dá miestnosť oddeliť závesom. Na najvyššej, tretej úrovni je situovaná rodičovská spálňa. Zo všetkých miestností vrátane kúpeľne je priamy prístup do záhrady.
V interiéri sú s výnimkou zasklenia a rámov použité iba dva materiály: pohľadový betón a drevo. Neomietnutým monolitickým stenám a stropom sekunduje nábytok a priečky z bukovej preglejky. Podlaha je takisto drevená.
A3UM atelier
0 comments
add comment

more buildings from A3UM Ateliér