Karlínské útočiště

Karlínské útočiště
Address: Březinová 4, Karlín, Prague, Czech Republic
Investor:Valerie Svobodová
Realization:2018
Area:117 m2


Byt se nachází v podkroví jednoho karlínského činžáku, a protože je podkrovní, nabízí výhledy, klid, prostor, ticho.
Tak, jak to požadovala majitelka, tak , jak my jsme se pokusili její požadavky splnit.
Slečna pracuje dlouhodobě v zahraničí na různých humanitárních misích, takže úkolem bylo vytvořit nadčasový jednoduchý prostor, kam se bude ráda vracet dočerpávat energii a odpočívat - svoje vlastní útočiště.
Výše nároků majitelky stoupala postupně s výší rozpracovanosti projektu. Jsem rád a oceňuji, že nakonec jsme dostali zelenou a mohli původně skromněji zamýšlenou rekonstrukci pojmout velkoryse. Majitelčin vyhraněný vkus a jasný názor nás hnal kupředu.
Vzhledem k faktu, že koncepce byla “ byt pro single slečnu “, nebylo nutné si lámat hlavu s prostorem pro rodinu a s tím spojené návaznosti v bytě.
Podlahová výměra je cca 117 m². Původní koncept 4 +1 jsme změnili na velkorysých 2+kk v mezonetu. Byt byl po rekonstrukci, která ovšem kvalitou provedení neodpovídala současným standardům. Provedli jsme demolici koupelny a některých příček.
Nutno bylo srovnat i úrovně podlah. Největší překážkou bylo původní schodiště, které zabíralo velkou část hlavního obytného prostoru a hlavně blokovalo přístup do kuchyně. Bylo nahrazeno mlynářskými schody, které jsme oblékli do moderního kabátku.
V rámci prosvětlení celého bytu jsme osadili ve výši galerie nové veluxy a otevřené krokve potáhli sítí, která slouží i jako relaxační zóna s výhledem na oblohu. Došlo k výměně okna ve vikýři v jídelně, teď je možné obě křídla otevřít a člověk “snídá venku“.
V tomto bytě jsme uplatnili nový koncept použití podlahoviny, která je použita i na nábytek.
Mám rád lidí , kterým není jedno všechno kolem. Mám rád lidí, kteří kolem sebe mají rádi hezké prostředí. Mám rád lidi, kteří se ho snaží spoluvytvářet. Celý činžák je citlivě zrekonstruovaný, uvnitř na Vás dýchne atmosféra “tehdy“.
Jsem potěšen, že i my jsme mohli vytvořit za zavřenými dveřmi práci, ze které mám dobrý pocit.
0 comments
add comment

more buildings from Vladan Běhal Design