Zastupitelský úřad ČR ve Vilnusu

Zastupitelský úřad ČR ve Vilnusu
Adresa: Birutės g.16, Žverynas, Vilnius, Litva
Investor:Ministrestvo zahraničních věcí ČR
Projekt:04/2001–10/2003
Realizace:08/2002-06/2004
Zastavěná plocha:805 m2
Plocha pozemku:3690 m2
Obestavěná plocha:9180 m3


Spolupráce interiér: Qubus Design
Výtvarný projekt: Jan Kadlec  - nerealizováno
Generální dodavatel: PSJ Holding, a.s
Profese: IPK, s.r.o.; SIAL, s.r.o; ing. Vít Hušek; SIL, s.r.o.; ELPRO, s.r.o, TERRA; FLORIDUS; JIMI CZ, s.r.o., GITY, a.s.
foto: Andrea Thiel Lhotáková
Pozemek se nachází v rozvíjející se rezidenční čtvrti Žverynas, v meandru řeky Neris, v západní části hlavního města Litvy, Vilniusu.
Prostorové a hmotové řešení je odrazem funkčního dělení areálu. Hlavní dvoupodlažní budova v přední části pozemku zastupuje reprezentační a administrativní funkci, podélná hmota protažená do zahrady sdružuje veškeré typy bydlení. Důraz byl kladen na vytvoření různých  kvalit a kategorií vnějších i vnitřních prostorů odpovídajících odlišným funkcím, tedy naplnění reprezentační funkce zastupitelství a zároveň poskytnutí dostatečného soukromí pro bydlení.
Umístění objektů na parcele sledovalo zachování veškeré kvalitní zeleně. Podražení podélné hmoty (objekt je na nohách) uvolňuje zahradu a opticky  výrazně zvětšuje pozemek. Hlavní budova je rozdělena horizontálně na administrativní patro a reprezentační přízemí, v  rámci pater jsou pak jednotlivé funkční podskupiny sdruženy do bloků od sebe oddělených „světlíky“. /diplomatický, vojenský, hospodářský úsek, konzulární oddělení/.
Světlíky přivádějí světlo do středu dispozice, propojují obě patra a zároveň spojují objekt se exteriérem. V podélném objektu jsou kurýrní pokoje, byty a rezidence odstupňovány narůstajícím standardem a zvyšujícím se soukromím do hloubky pozemku. Jednotlivé typy bydlení jsou svázány hmotou prvního, ložnicového patra. Mezonetové byty jsou řešeny inverzně, s obytnou částí v horním patře nástaveb, se soukromím teras umístěných nad pozemkem. Rezidence zahrnuje společenské obytné přízemí, rozšířené v suterénu o saunu s relaxačním prostorem, ložnicové patro a soukromý obytný prostor /pracovnu/ s  terasou a výhledem na řeku. Oba objekty jsou plně podsklepeny.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od lennox architekti