Villa VPRO

Villa VPRO
Autor: MVRDV
Adresa: Media Park, Hilversum, Nizozemí
Ročník:1997


V roce 1997 bylo v areálu Mediaparku ve městě Hilversum nahrazeno původních 13 kancelářských budov s nahrávacími studii jedním objektem - vilou VPRO. Původní vily už nesplňovaly nejen prostorové nároky, ale především kvalitu pracovního prostředí. Nařízení, požadavky investorů, omezení pozemku a daná maximální výška, vedly k nejhlubší kancelářské budově v Holandsku. Tento problém je vyřešen mnohými zářezy a vnitřními dvory, které vedou přirozené světlo do všech místností. Objekt nabízí mnoho různých typologicky odlišných kancelářských prostorů a je kompaktnější. Chybí zde dlouhé tmavé chodby a jednotlivá podlaží jsou propojena rampami, různými odskoky a stupni. Zelená střecha umožňuje nejen velkorysý výhled na Holandský institut zvuku a obrazu, ale i příjemné posezení.
Podlaží jsou nesena sítí sloupů a stabilizována podporami. Technické vybavení je schováno v dutém podzemním podlaží a v systému svislých šachet. MVRDV zde nahradilo spoustu původně ve vilách užívaných nekvalitních materiálů kvalitními. Místo prefabrikovaných stěn je použit kámen, v interiéru najdeme dřevo, plast, ocel a kvalitní koberce. Místo malých okének jsou zde veliké prosklené plochy, s možností vyjít z každé místnosti na terasu, balkon, vnitřní dvůr či zahradu. Studia jsou obložena kvalitními absorpčními materiály ze dřeva, kokosových vláken, cihel, oceli a kamene.
Průčelí domu je velice originální. Původní návrh nebyl přijat, a tak byl nahrazen realizovanou variantou, kde najdeme 35 různých druhů skel, která se liší stupněm průhlednosti, odstínem odlesků a barvou. Jak autoři řekli: "Kvalita domu se zrcadlí v rozlišném množství barevných skel."
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od MVRDV