Vícefunkční pavilon Gondomar

Pavilhão Multiusos de Gondomar

Vícefunkční pavilon Gondomar
Adresa: Rua de Pevidal, Gondomar, Portugalsko
Investor:Câmara Municipal de Gondomar
Realizace:2001 - 28.06.2007


Stopadesátitisícové město Gondomar na západě těsně sousedí s Portem. V roce 2001 se radnice rozhodla vybudovat na dálniční sjezdu rušného obchvatu multifunkční sál pro 4-6 tisíc diváků a rozlehlé parkoviště pro 1000 aut. Hala byla dokončena podle návrhu Álvaro Sizy v červnu 2007 a od té slouží k pořádání různých sportovních událostí, hudebních koncertů, společenských akcí a výstavám. Objekt se skládá ze dvou částí usazených na mohutné cihelné platformě s protáhlou přístupovou rampou. Racionální hmota z režného zdiva obsahuje tréninkovou halu s kompletním zázemím. Do objektu se vstupuje pod skulpturálně ztvárněnou skořepinou poskytující dostatečné kryté venkovní prostranství. Tenký vzdouvající se betonový pás působí v kontrastu k mohutnému režnému zdivu. Šatny sportovců a další zázemí (masérny, posilovny a místnost pro zdravotníka) se obrací do dvojice vnitřních atrií. V horním podlaží jsou umístěny VIP salón, místnosti pro novináře, administrativa a vedení sportovní školy.
Druhou část představuje oválný vícefunkční sál tvořený dvojicí zakřivených betonových stěn, mezi něž jsou ukryty veškeré funkce (sedm vstupů, toalety, schodiště, prodej občerstvení). Tím mohl zůstat prostor sálu prázdný, aby umožňoval co nejvyšší flexibilitu. Oválný sál s rozponem 104 x 84 metrů bez dodatečných sloupů je zastřešen filigránskou prostorovou příhradovou konstrukcí. Světlá výška sahá od 15 metrů po obvodu až po více než 21 metrů uprostřed víceúčelového sálu. Všechny svislé stěny jsou z betonu, který je z exteriéru obložený režným zdivem.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Álvaro Siza Vieira