The Cyclops

12 rodinných domů v protihlukové bariéře

The Cyclops
Adresa: Charley Tooropstraat, Diependaal, Hilversum, Nizozemí
Investor:Slokker Vastgoed bv
Projekt:1997
Realizace:2001


tým: Remco Arnold, Eric Lucas, Maurice Nio, Jaakko van t Spijker

Dvanáct domů je součástí protihlukové bariéry podél silnice druhé třídy v Diependaalu, obytné čtvrti v lese poblíž Hilversumu. Přes nehostinnou polohu a počáteční nedůvěru klientů přitáhl futuristický, skoro fantastický design domů zájemce, kteří koupili své domy ještě na rýsovacím prkně, několik let předtím, než byly hotové.
Kyklopové vznikli z ryze účelových pohnutek. Bylo zapotřebí financovat výstavbu protihlukové zábrany, která měla snížit hladinu hluku a umožnit další rezidenční výstavbu podél rušné silnice. Silnice byla inspiračním zdrojem. Domy jsou jako auta: obklad z hliníkových desek je upevněn lepením, není přišroubovaný - auta přece také nemají na kapotě šrouby. Hliníkové domy jsou kotvené do zakřivené, nakloněné protihlukové bariéry, která je z průhledného světle zeleného polykarbonátu.
Charakter pozemku určuje jeho zásadní deformace: tam, kde přiléhá k protihlukové bariéře, je zaslepený. Odpovědí na nedostatek světla v zadní části pozemku je vykonzolovaná obytná místnost vpředu v prvním patře. Chybějící zahrádka nemusí být nedostatek, když je u domu velká terasa - to platí dokonce i na předměstí. Technické řešení - protihluková bariéra a domy jsou pojaty jako jeden celek - a okolní příroda a lesy jsou záměrně postaveny do kontrastu.
autorská zpráva / Zlatý řez 28
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od NIO architecten