Sociální bydlení na ulici Práter

Sociální bydlení na ulici Práter
Architektonický tým:Ivett Tarr, János Sarusi Kis, Tamás Ükös, Gábor Balázsa, Gábor Divinyi, Barbora Tuckova
Adresa: Práter utca, Budapešť, Maďarsko
Investor:Municipality Budapest Józsefváros
Projekt:2005
Realizace:2006 - 2007
Užitná plocha:4150 m2
Plocha pozemku:1218 m2


Vztahy
— Výsledná studie budovy (sociálního bydlení s kancelářemi a obchody) byla předurčena měřítkem a proporcemi sousedních staveb. Nechtěli jsme vytvořit bloky, které by utiskovaly své okolí. Naším prvotním cílem bylo nalézt přijatelnou, proporční formu budovy, jež by dodržovala danou regulaci a do níž bychom mohli umístit co nejoptimálnější počet bytů. Okolní zástavba a prostředí byly inspirací pro objem novostavby. Existující protipožární zdi předurčily hmoty dvěma způsoby: na jedné straně charakterizují místo, na druhé straně člení formy a budovy – a tak se jejich dokončení stalo jedním z úkolů. Namísto stavění objektu stranou (sama o sobě), jsme do daného místa doplnili formu.

Hodnota místa — Na formy a objemy okolních budov jsme reagovali pozorně a citlivě. Tento způsob práce nám dal šanci doplnit v širším smyslu nový objem budovy: Začlenili jsme blok, který obklopuje parcelu. Novostavba jednak kryje požární zdi, na druhou stranu je nový blok evokuje. Nová hmota okolní stavby dokončuje, zároveň však se odlišuje materiálem.

Zvýšení hodnoty — Naše kancelář měla vytvořit rozvojový plán místa, sousedních bloků a jejich širšího okolí. Začleněná forma stavby generuje vnitřní zahradu, jež vizuálně propojuje ulici a vnitřní prostor nového bloku. Kromě zprostředkování zážitku ze zeleně, toto řešení také umožňuje pronikání přirozeného světla – přivádí denní světlo do vnitřní ulice a bytů. K této vnitřní zahradě jsme také navázali veřejné prostory, což posiluje jisté hodnoty a obohacuje jednoduchou funkci bydlení. Využili jsme výhod místa a vytvořili dvě střešní terasy, jež nabízejí vyjímečné panoramatické výhledy na město a na Gellert-hill. Zeleň a další designové prvky vytvářejí souvislou zahradu ve tvaru písmene L a také veřejná prostranství, které zároveň oddělují i propojují dva bloky nové budovy.

Dispozice vnitřních prostor — Jasná, nekomplikovaná podélná forma propojuje všechny funkce (byty, parkování, veřejné prostory). Tato forma a zvolená konstrukce umožňují flexibilitu v organizaci funkcí, především co se týče dispozice bytů.

Udržitelnost a funkčnost — Kromě využití soudobých stavebních metod jsme se skrze volbu odolných materiálů s dlouhou životností zaměřili na udržitelné principy. Objekt svými proporcemi navozuje eleganci a vyváženost, dodržuje měřítko a využívá vnitřní prostor; zároveň je řešen funkčně a hospodárně. Odhad nákladů byl spolu se stavebním plánem během procesu navrhování průběžně kontrolován.

Upřesnění ploch — Z celkové užitné plochy 4150 m²: celková plocha bytů 2065 m², celková plocha chodeb 825 m², celková plocha kanceláří a obchodů 330 m².

Projekt získal v roce 2009 ocenění Ugo Rivolta European Architecture Award a byl také finalistou soutěže Mies van der Rohe Award.
Péter Kis
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Social housing
Pavel Nasadil
09.01.11 10:07
Kedves Paul
túlepitészmérnők
09.01.11 05:26
balcony looks great
bakl
13.01.11 08:31
Splendidní!
Milhaus
13.01.11 01:15
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Kis Péter Építészműterme Kft.