Škola v Zollverein

Škola v Zollverein
Adresa: Bullmannaue 11, Essen, Německo
Realizace:05.2003 - 31.07.2006
Užitná plocha:7350 m2
Plocha pozemku:14664 m2


Škola managementu a designu v Zollverein je první budovou, která vzniká v bývalé těžební oblasti Zollverein - od roku 2001 chráněné památky UNESCO. Celkový plán areálu je dílem Rema Koolhaase, Kazuyo Sejima a Ryue Nishizawa byli vybráni na základě soutěže v roce 2002.
Objekt je navržen jako krychle o velikosti stran 35 metrů, která reflektuje původní schéma areálu. Jakoby náhodné uspořádání otvorů, oken ve třech různých velikostech, vytváří neobvyklý vztah interiéru a exteriéru.
Objekt je čtyřpodlažní, s různou konstrukční výškou jednotlivých podlaží a střešní zahradou. Myšlenka volného půdorysu vznikla na základě poptávky po různých funkcích. V přízemí se nachází vstupní foyer s kavárnou a převýšený výstavní sál. Druhé podlaží slouží jako designové studio s ateliéry, ve třetím podlaží je umístěna knihovna s malými pracovišti, které jsou buď otevřené - prosklené nebo klidné, uzavřené. Čtvrté podlaží je administrativní, místnosti různé velikosti a charakteru jsou od sebe odděleny prosklenými stěnami. Střešní zahrada může sloužit jako vyhlídka na památkově chráněný areál Zollverein.
Škola v Zollverein představuje most mezi vzděláváním, výzkumem a praktickou implementací ve vztahu k plánovanému Design Parku. Stavba je koncipována jako nízkoenergetická - využívá dosud činného termálního pramenu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od SANAA