Vzdělávací centrum EPFL

Vzdělávací centrum EPFL
Adresa: Route des Noyerettes, Campus EPFL, Lausanne, Švýcarsko
Investor:École Polytechnique Fédérale de Lausanne
Projekt:2005-06
Realizace:2007–02.2010
Užitná plocha:20000 m2


Ve vyzvané soutěži na vzdělávací centrum EPFL porazil na konci roku 2004 ateliér SANAA jedenáct neméně známých architektů. Nové centrum připomíná dvojitý plátek ementálského sýra. Ve skutečnosti jde o betonové desky tlusté 60 cm a dlouhé až 80 m. Podle autorů je to „místo, kde se spojí virtuální a fyzikální prvky, aby se postaraly o ulehčení přístupu k vědomostem“.



Vzdělávací centrum EPFL je pro všechny střediskem ke zkoumání a výměně myšlenek. Funguje jako katalyzátor pro pěstování nových vztahů uvnitř akademické sféry i širší společností.
Bude místem plným neplánovaných setkání, kde můžete narazit na dávného přítele, nechat se inspirovat jiným pracovním týmem nebo objevit vaši oblíbenou knížku. Lidé se budou v rozlehlém otevřeném prostoru mezi sebou cítit vzájemně spojeni, ale pokud bude vyžadováno soukromí, potom jsou těmto aktivitám určeny uzavřené oblasti.
Veškeré funkce jsou obsaženy v jediném krajinném prostoru zaplněným denním světlem a s přístupem k přirozené ventilaci, vytvářející dokonalý vnitřní prostor. Budova leží nízko na zemi, aby nerušila výhledy směrem k jezeru. V úrovni terénu mohou lidé pod deskou podejít, projít k hlavnímu vstupu a do vnitřních dvorů a případně dalších oblastí.
Vzdělávací centrum má jasné uspořádání s jedním hlavním vstupem. Prostory uvnitř jsou volně definované konturami, světlíky a vnitřními dvory různých velikostí pro vytvoření atmosféry od široce otevřených veřejných prostor až po klidné a privátní oblasti. Rozdílné úrovně a otevření nabízí výhledy směrem k jezeru a okolní krajině, ale také k aktivitám uvnitř stavby. To návštěvníkům umožní rychle se uvnitř centra situovat a nabídnout příležitosti okamžitě se vidět a cítit spojený se vzdělávacími a kulturními aktivitami centra. 
Lehce zvlněná struktura vznikla během procesu hledání po ideálních prostorových kvalitách a efektivní konstrukce. K odvození optimální geometrie pro uzavření maximálního prostoru minimem materiálu byla použita metoda konečných prvků. Výsledkem je 600 mm železobetonová skořepinová konstrukce s rozponem přibližně 80 metrů. Tento beton současně funguje jako tepelná masa pomáhající zvyšovat uživatelům komfort. Mírně se vlnící tvar zajišťuje svým nízkým odporem vzduchu dostatečné větrání; místní podtlak a přetlak v oblastech světlíku aktivuje křížové větrání. V případě, kdy nejsou venkovní teploty extrémní, se spodní mezery stávají užitými prostory.
Vzdělávací centrum je umístěno na zatravněné ploše v jižní části campusu a zaujímá nízkou pravoúhlou stopu. Je situováno co nejblíže ke stávajícím i budoucím souborům center (EPFL, UNIL a plánovanému studentskému bydlení). Navíc ponechává velkou část jižního sektoru prázdnou a umožňuje zde další rozvoj. Velké dvorní zahrady poskytují camupusu zelené plochy bez ohledu na budoucí zhušťování. Cesty pro autobusovou a osobní dopravu jsou přebudovány, aby přijely co nejblíže obvodu vzdělávacího centra a dále tak stíraly hranice mezi stavbou a krajinou.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Super
Martin4
25.05.14 12:44
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od SANAA