Škoda Icerink

Sportoviště pro 21. století

Škoda Icerink
Adresa: Přetlucká 3422/23, Strašnice, Praha, Česká republika
Investor:Padok Investments

Realizace:2017-18


Přesně rok od slavnostního poklepání na základní stavební kámen se dnes v Praze oficiálně otevřel nový zimní stadion. Během uplynulých dvanácti měsíců se soukromým investorům podařilo v pražských Strašnicích v ulici Přetlucká vybudovat moderně pojaté zázemí pro bruslaře na dvou ledových plochách. Projekt nově nese název ŠKODA ICERINK a je určen zejména pro širokou veřejnost, ale i tréninkovou výchovu krasobruslařské a hokejové mládeže. V Praze vyrostl plnohodnotný zimní stadion poprvé po patnácti letech.
Jeho vizuální tvář mu definovalo renomované studio VRTIŠKA • ŽÁK, které se ujalo prací na exteriéru i interiéru komplexu. Projekt se sestává ze dvou kluzišť. Tréninky budou vedeny ambasadory projektu, krasobruslařským mistrem Evropy Tomášem Vernerem a juniorským mistrem světa v hokeji, Martinem Holým.
Nepřehlédnutelnou dominantou ŠKODA ICERINK je atypická předsazená fasáda, která je klíčovým a charakteristickým prvkem objektu. Bílá, organicky tvarovaná hmota z hliníkových kazet, nesených na diagonálních nosnících, je jakousi reminiscencí k ledové ploše a může symbolizovat strukturu ledu pod mikroskopem. Nosníky se jemně propisují přes samotné kazety, které se různě otevírají a uzavírají v místech, kde je tomu potřeba a fasáda tak získává na dynamičnosti.
 nočních hodinách pak může fasáda díky řízenému LED osvětlení měnit barvy a tím celkový charakter.
“Interiéry sportoviště jsou řešeny výhradně funkčně a prakticky s důrazem na minimální náklady. Díky exponovaným stavebním materiálům, jako je betonový skelet a betonové tvárnice, které jsme ve výsledku nechali v jejich surové podobě, se nám podařilo výrazně snížit investice na realizaci a zároveň zefektivnit udržitelnost prostorů, které, v takto náročném provozu jako jsou sportoviště, často trpí”, přibližuje základní principy designu spoluzakladatel studia VRTIŠKA • ŽÁK, Roman Vrtiška.
V interiéru objektu můžete nalézt nejen samotná kluziště, s potřebným zázemím, jako šatny, ošetřovnu a půjčovnu s brusírnou bruslí, ale také dětský koutek s recepcí v přízemí, a fitness, masáže a bistro s výhledem na ledovou plochu v prvním patře.
Při vstupu do objektu vás ohromí výška vstupního foyer. “Chtěli jsme zdůraznit vertikalitou prostoru jeho důležitost a otevřením přes dvě patra umocnit pomyslný dojem z chrámu sportu”, dodává s úsměvem Vrtiška. Vstupní hale vévodí bílá organická stěna s barevnými nikami v podobě recepce a výtahové šachty. Barvy vás provází celým, jinak neutrálně laděným, interiérem ve velice rafinované a decentní míře. Autoři se rozhodli pro práci s nimi v rámci navigace v prostoru. Také samotné haly s ledovými plochami mají přidělené barvy - žlutou a červenou. Na výraznou barevnost vsadili designeři také v prostorách šaten. Každá z nich je pak právě díky ní specifická, aby bylo snazší se v nich orientovat nejen pro dospělé, ale převážně pro malé i předškolní děti, kterým patří dopolední tréninková pásma. “Pro děti je barva intuitivní a automatický rozpoznávací znak, na rozdíl od složitého písma, či čísel”, doplňuje druhý ze zakladatelů tvůrčího dua, Vladimír Žák. Šatny jsou pak doplněny o číslování nad lavicemi, tvořící grafický prvek v prostoru. Každé dvě šatny mají vždy společné sociální zázemí, čímž se opět zefektivnily náklady nejen na samotnou realizaci, ale i na provoz.
Zajímavostí projektu může být také fakt, že většina rozvodů je tažena po povrchu, což je přirozený důsledek použitých stavebních prvků v jejich skutečné kráse a následná absence konvenčních omítek. Celek tak nabírá více technicistní dojem, který není pouze samoúčelný. Celá stavba je totiž výrazně efektivní a to díky úsporným technologiím, které zaručí až o 40% šetrnější provoz, než tomu bylo doposud.
Celkové náklady na vybudování stadionu dosáhly částky 170 milionů korun.
VRTIŠKA • ŽÁK
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od VRTIŠKA • ŽÁK