Rodinný dům ve Vysoké nad Labem

Rodinný dům ve Vysoké nad Labem
Adresa: Západní svah, Vysoká nad Labem, Česká republika
Projekt:2011
Ročník:2012
Užitná plocha:120 m2
Zastavěná plocha:83 m2


Rodinný dům se nachází v severozápadní části obce Vysoká nad Labem a je součástí enklávy nově vznikajících domů různorodého charakteru bez jakékoliv regulace. Stavba je na pozemku umístěna tak, aby vnitřní prostory domu opticky navazovaly na prostornou zahradu svažující se západním směrem. Objekt je navržen jako dvojpodlažní se stejnou plochou obou podlaží a přiřazeným zádveřím. Stavba je řešena jako monoblok s doplněním o vstupní prostory. Vjezd a vstup jsou realizovány z jižní komunikace, což umožňuje maximalizovat plochu pobytové zahrady. Na západní straně domu je umístěna vnější pobytová terasa.

Přízemí je přístupné z vnějšího chodníku, který vede podél volných parkovacích stání. Prosklené zádveří s úložným prostorem pokračuje otevřenou halou, která umožňuje vstup na toaletu s technickým zázemím, do obývacího prostoru s kuchyňským koutem, pracovny a v neposlední řadě po schodišti vzhůru do ložnicového patra. Přízemní toaleta je osazena umyvadlem se zrcadlem, wc mísou, sprchovým koutem, pračkou pod schodišťovým ramenem a technickými zařízeními pod schodišťovou podestou. Osvětlení a větrání je zabezpečeno severním oknem se zvýšeným parapetem. Obytný prostor se skládá z kuchyňského koutu se severním výhledovým oknem, jídelní části a prostorem pro denní pobyt s krbem. Tyto jednotlivé provozy tvoří jeden souvislý prostor, který je osvětlen ze třech světových stran. Pracovna je orientována směrem ke vstupu na pozemek s jižním osluněním.

Ze vstupní haly je možné vystoupat po dvouramenném schodišti do ložnicové haly. Na tento prostor navazují dva dětské pokoje, nárožní ložnice a severní koupelna. Osvětlení schodiště je provedeno severním podestovým oknem s výhledem na siluetu hor. Koupelna obsahuje umyvadlo se zrcadlem, wc mísu a vanu zabudovanou na šířku místnosti s vysoko umístěným horizontálním oknem. Severní pokoj je osluněn západním francouzským oknem s doplněním o severní okno s výhledem. Rohová ložnice nabízí výhledy na obě slunné strany. Jižní pokoj je osluněn výhradně jižními francouzskými okny.

Severní fasáda je pojata čistě účelově pro rozptýlené osvětlení interiéru a výhled na siluetu Krkonoš. Západní fasáda je naopak otevřena bohatým prosklením do zahrady. Jižní fasáda je otevřena solárním ziskům a snížení intimity je kompenzováno odstupem fasády od přilehlé komunikace a slunolamy. Východní fasáda je téměř celá uzavřená a kompozici tvoří pouze okno z horní haly a hmota zádveří. Použitá hmotová kompozice umožňuje otevřít pobytové místnosti jihozápadnímu slunci a severovýchodní fasády použít pouze pro difusní osvětlení pomocných prostor anebo pro výhledy.

Konstrukčně se jedná o stěnový systém z cihelných bloků s železobetonovými prefabrikovanými vodorovnými konstrukcemi, které jsou vně doplněny souvrstvími plochých střech. Založení objektu je železobetonové pásové. Fasáda je opatřena kontaktním zateplovacím systémem, výplně otvorů jsou osazeny ve tmavě šedých plastových rámech s doplněním o protisluneční ochranu ve formě žárovězinkovaných posuvných roštů s dřevěnými lamelami. Omítka je v hloubce probarvená, obklad zádveří je dřevěný. Vnější konstrukce jsou převážně betonové skládané.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pěkné
almi
11.04.13 07:48
Cena
Václav David
11.04.13 12:42
tvar
mIkI_n
12.04.13 09:25
. . .pár postřehů. . .
S. Kuchovský
12.04.13 05:32
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od OBRŠÁL ARCHITEKTI s.r.o.