Rodinný dům ve Vřesině

Rodinný dům ve Vřesině
Adresa: Pod Vodojemem, Vřesina, Česká republika
Ročník:2010


Rodinný dům se nachází na okraji obce Vřesina na pozemku č.1952/22 a 23. Tvoří přechod mezi zástavbou rodinnými domy a volným terénem. Pozemek je třetí závěrečnou parcelou nově budované slepé ulice. Je rovinný mírně se svažuje k jihovýchodu. Adresa navrhovaného domu ve Vřesině by měla být ulice Pod Vodojemem.

Architektonické řešení vychází z požadavku domu jako ochranné bariéry před okolním světem. Místo kde člověk může přebývat nikým a ničím nerušen a zažívat naprostého soukromí. Tak vznikl dům "plot". Dům, který sám o sobě tvoří hradbu mezi poloveřejným prostorem a naprostým soukromím semknutém do sochařsky tvarované křivky limit a předpisů svazujících stavební místo. Masivní hrubá hmota stavby je právě jemně tesána a seřezávána do ladných tvarů se silnějším zásahem klínového vrypu hlavního vstupu. Ten je umístěn pod dominantu druhého patra tvořící krytou bránu trychtýřovitého vstupu do samotného domu dále se propisující do interiéru. Matný hrubý povrch domu je důmyslně s ohledem na vnitřní funkce a koncept domu rozehrán blyštivými plochami čistého bezrámového zasklení v rovině s plochou exteriéru dramaticky redukovaném ve veřejné části při vstupu. Naopak, do soukromé části se dům a jeho vnitřní prostor maximálně otevírají na jižní terasy. Koncept zasklení vychází ze zatlačování skleněné mozaiky do hliněného těla sochy.
 
Po vstupu na pozemek jsme hmotou domu navigováni do klínovitých prostor chráněného vstupu mezi garáží a vlastním domem. Ten nám nabízí kónická, prosvětlená, přes dvě patra plynoucí hala. Je hlavním komunikačním uzlem spojujícím dva vzájemně odlišné světy. Poloveřejný a soukromý. Odděluje společenskou část domu od ryze soukromé a dává dětem možnost vlastního světa v druhém patře. Její do zahrady rozevírající se tvar, zkracuje šíři domu a řeší nepříjemné ostré úhly lomené křivky půdorysu. Z haly jsou přístupné domácí práce přímo u vstupu, šatna oddělující soukromí rodičů. Dále je zde pokoj pro hosta, pohotovostní koupelna s WC a po levé straně schodiště k dětským pokojům s vlastní koupelnou ve druhém patře. U jeho nástupu, je také hlavní vstup do lineárně plynoucího společenského prostoru domu. Objem se rozevírá do vzdušné jídelny s kuchyní a obývacím pokojem. Dále se rozvíjí přes transparentní skleněnou stěnu do sedmimetrového vnitřního bazénu. Prostor pak obeplouvá solitér sauny a proudí přes odpočívárnu s WC, dvoustranou sprchou a skladem dále, a rozlévá se do volné krajiny. Na pravou stranu od vstupní haly se za dveřmi vstupní šatny skrývá soukromý prostor manželů. Tvoří jej velkorysá halová šatna, opticky se rozevírající do velké koupelny, přímo ústící do manželské ložnice. Ze šatny je dále přístupná také pracovna.
 
Konstrukční řešení domu je navrženo jako kombinace subtilních ocelových sloupů a sendvičového zdiva se železobetonovými stropními deskami perforovaných světlíky. Stropní desky jsou v prostoru bazénu a sauny ve spádu. Střecha je plochá s extenzivní zelení. Bazén je dlážděný. Výplně otvorů tvoří tepelně-izolační sklo nalepené na vnějším líci rámů oken a tvoří tak bezrámové zasklení. Stínění domu je navrženo jako exteriérové rolety. Povrchovou úpravu stěn tvoří velmi hrubá strukturovaná omítka.
12 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
omg
rk
29.03.10 09:52
Kámen
Hanys
29.03.10 11:11
Rekl bych,
A.J.K.
30.03.10 07:30
krásné
Petr Vlček
31.03.10 09:38
RD
Martina
01.04.10 07:16
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od PROJEKTSTUDIO